Ринок спаржі динамічно розвивається в Україні, як і попит споживачів на цей елітний овоч.
Якщо говорити про статистику врожаю спаржі, то наше підприємство може лише надати приблизні дані щодо валового збору, виходячи з кількості імпортованих саджанців спаржі та площі під нею.
Варто нагадати, що оригінальні гібриди — це 100% імпорт, адже в Україні відсутня будь-яка селекція та генетика спаржі, є лише «кулібіни». Втім, це також добре, оскільки «кулібіни» вносять свою частину в розвиток вирощування спаржі в Україні.
Тож, щодо статистики, промисловий валовий збір спаржі включно з домогосподарствами у 2024 році склав приблизно 1000 т із погрішністю +/- 100 т. Такі обсяги майже задовольняють внутрішню потребу українського споживача в сезон збору спаржі. В інший період року — це імпорт.
Спаржа в усьому світі — високорентабельна культура, де необхідно багато ручної праці та знань. Є попит на продукт, тому, однозначно, ринок спаржі буде рости та розвиватися, і Україна не є винятком.
За даними FAOstat, у світі лише приблизно 20% спаржі вживається у свіжому вигляді. Весь інший врожай іде на переробку, в додану вартість. І це дуже добре для економіки, оскільки зростає кількість робочих місць у інших галузях. Україна має також заходити в переробку та ще й обов'язково експортувати спаржу.
ТОВ «АВ ЛІХТ» має партнерські відносини з науково-дослідними інститутами та самою Академією аграрних наук. Ми обмінюємося інформацією щодо розвитку спаржівництва в Україні та особливої ролі науки у цій галузі, а саме у вирощуванні, зберіганні та переробці.
Переробка — це заморожування, консервація, спеції тощо. Щоб здійснювати переробку в Україні, необхідно збільшувати площі під спаржею в десятки або сотні разів до існуючих на даний час. Окрім цього, для розвитку цього напряму обов'язково має бути допомога держави щодо компенсації вартості садивного матеріалу.
Сума інвестиції на 1 га спаржі становить від 18 000 до 26 000 євро. Вартість інвестицій залежить від класу саджанців і наявності матеріально-технічної бази. Для підтримки спаржівництва ми маємо громадську організацію, яка об'єднала промислових виробників спаржі України. З кожним роком кількість членів організації зростає.
Спаржівництво в ЄС і цивілізованому світі — це насамперед фермери від 5 до 50 га, які працюють сім'ями та додатково залучають українських або інших заробітчан. Україна має будувати аналогічну модель, оскільки агрохолдинги спаржу вирощувати не будуть, у них інша стратегія.
Василь Поліщук, кандидат економічних наук, генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ»
Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.