Український артишок може заповнити полиці ЄС у міжсезоння

10 січня 2025, 10:22 1567

Артишок — новий та престижний продукт в Україні, який популярний в усьому світі. Він добре росте та навіть дає два урожаї на українській родючій землі. Попит на артишок зростає, а відтак має збільшуватися і виробництво.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів кандидат економічних наук, генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ» Василь Поліщук.

За його словами, у світі дуже багато консервується, заморожується та використовується артишоку. Окрім цього, культура застосовується для виготовлення лікарських препаратів.

propData.content.image
Василь Поліщук, к. е. н., генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ»

Декілька років тому в Україні артишок був на 99% імпортний. Сьогодні в сезон збору врожаю — це український продукт. І це дуже добре для країни та вітчизняного виробника. Перше — це збережена валюта на імпорт. Друге — це нові робочі місця на селі, а отже і податки. Третє — це експорт. Сезон збору врожаю артишоку в ЄС і в Україні — різні місяці. Тобто український артишок може заповнити полиці ЄС у міжсезоння. Четверте — переробка. Консервований артишок — дуже і дуже смачно. Плюс також заморожування.

ТОВ «АВ ЛІХТ» співпрацює з науковими інституціями України, зокрема з НААН, з метою дослідження оптимальних умов вирощування, зберігання та обов'язково переробки артишоку.

propData.content.image
Василь Поліщук, к. е. н., генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ»

Переробка — це можливість отримувати продукт на полицях магазинів цілий рік. Переробка — це нові робочі місця. Переробка — це розвиток інших галузей, а відтак і економіки України. Переробка — це експорт, а отже надходження валютної виручки.



Алла Стрижеус, AgroPortal.ua