Тривалі морози можуть підняти ціну на картоплю

13 січня 2024, 10:30 3199

Ажіотаж із підвищенням ціни на картоплю може виявитись короткостроковим. Втім, є фактори, за яких високі ціни можуть протриматися відчутний період. Це морози і дефіцит саме вітчизняної продукції.

Про це AgroPortal.ua розповів директор ринку «Початок» Олександр Воропаєв.

«Кожного року, коли Україну вкривають морози не на один тиждень, населення робить запаси, і ціна зростає. Також, попри низьку ціну на імпортну картоплю, певна категорія споживачів надає перевагу саме українській продукції за її смак», — зазначає Олександр Воропаєв.

За його словами, на одеському ринку «Початок» картопля за два останні місяці подорожчала майже вдвічі. Її постачають із Чернігівської, Київської та Волинської областей. Одесити віддають перевагу таким сортам: Белла Роса, Гранада, Коломбо, Ред Леді, Чорний принц.

«Картопля здорожчала через підвищення закупівельної ціни від вітчизняного виробника. Окремі виробники прогнозують підвищення відпускної ціни ще на 2-3 грн у січні. Втім, період високих цін буде короткостроковим. По-перше, споживачі не готові платити таку ціну та шукатимуть альтернативу картоплі серед каш. По-друге, купівельна спроможність українців не зростає, а лише падає. Тож кожне зростання цін на певну категорію товарів призводить до зменшення обсягів продажів»,  говорить Олександр Воропаєв.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua