Картопляний феномен. Чи вистачить картоплі до весни, і до яких позначок злетить ціна

09 січня 2024, 05:33 8617

Станом на кінець 2023 року спостерігалося рекордне зростання ціни на картоплю, і це при тому, що в Україні урожай був вище середнього. Проблема у відсутності сховищ та недотриманні технологій. Простіше кажучи, багато картоплі просто згнило.

Ціни б'ють рекорд 

Здорожчання відбувається через поєднання зростаючого попиту та обмеженої пропозиції високоякісної картоплі, пояснили у відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар». 

propData.content.image
Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу ринку «Шувар»

Ціни на якісну картоплю різко зросли. Великі виробники не готові продавати її дешевше, ніж за 14-18 грн/кг. Це різке зростання частково пов'язане зі зменшенням пропозиції низькоякісної продукції та зростанням попиту на якісну картоплю. Крім того, деякі великі господарства притримують продажі якісної продукції, розраховуючи на подальше зростання цін. На даний момент середня вартість картоплі в Україні вже в середньому в 3,5 раза вище, ніж на кінець грудня 2022 року.

Ажіотаж може бути недовгим

На одеському ринку «Початок» картопля також подорожчала майже вдвічі за два останні місяці. Так, станом на 28 грудня 2023 року зафіксовано такі показники: роздріб — 20-25 грн/кг, гурт — 15-18 грн/кг. Картопля надходить з Чернігівської, Київської та Волинської областей. Одесити віддають перевагу таким сортам: Белла Роса, Гранада, Коломбо, Ред Леді, Чорний принц.

propData.content.image
Олександр Воропаєв, директор ринку «Початок»

Картопля здорожчала через підвищення закупівельної ціни від вітчизняного виробника. Окремі виробники прогнозують підвищення відпускної ціни ще на 2-3 грн у січні. Втім, період високих цін буде короткостроковим. По-перше, споживачі не готові платити таку ціну та шукатимуть альтернативу картоплі серед каш. По-друге, купівельна спроможність українців не зростає, а лише падає. Тож кожне зростання цін на певну категорію товарів призводить до зменшення обсягів продажів. І, нарешті, в гру вступлять імпортери й почнуть насичувати наш ринок більш дешевою картоплею з країн Євросоюзу, можливо, Єгипту та Азербайджану транзитом через Туреччину.

Тож ажіотаж із підвищенням ціни може виявитись короткостроковим. Втім, він окреслює фактори, за яких високі ціни можуть протриматися відчутний період. Це морози і дефіцит саме вітчизняної продукції. 

«Кожного року, коли Україну вкривають морози не на один тиждень, населення робить запаси, і ціна зростає. Також попри низьку ціну на імпортну картоплю певна категорія споживачів надає перевагу саме українській продукції за її смак», — зазначає Олександр Воропаєв.

Гуртова ціна на картоплю знижуватись не буде

З погляду виробництва це був дивний сезон. І хоча зібраний обсяг, за підрахунками Української асоціації виробників картоплі (УАВК), становить близько 16 млн т, ймовірно, доведеться імпортувати картоплю. 

Обсяг, заявлений МінАПК, ще більший — 21 млн т, проте за всіма оцінками виробників ці показники вже давно не відповідають дійсності. 

«Мінагрополітики звітувало про 20-21 млн т картоплі навіть до війни. Тому за банальних розрахунків, зважаючи на втрату населення і господарських територій, таких показників бути не може. Навіть 16 тис. т — це доволі оптимістична цифра. Наші колеги сходяться на тому, що це близько 10-11 млн т. Рахувати дуже складно, оскільки промислове виробництво складає лише 5%, а 95% — це приватні садиби», — пояснює виконавчий директор УАВК Ярослав Андреєв. 

За його словами, зараз гуртова ціна на картоплю складає 14-15 грн /кг, і падати вона не буде. 

propData.content.image
Ярослав Андреєв, виконавчий директор УАВК

Не впевнений, що дійде до 20 грн, але коливання в горизонті 15-20 грн можливі. Відповідно, мультиплікація на роздрібну торгівлю дає 27-30 грн, що нетипово за такого великого валу. Проте погодні умови були не найкращими, це вдарило по якості. Другий чинник — катастрофічний дефіцит сховищ, і не лише для картоплі, а й для інших овочів. Тому й маємо такі коливання цін на ринку. Дефіцит якісних сховищ — основна причина дешевої картоплі в сезон і дорогої — в середині чи наприкінці сезону.

Тож до початку сезону ранньої картоплі може статися феномен, коли за рекордного врожаю відбувається імпортозаміщення. Така ситуація вже траплялася, і фахівець вважає ймовірним її повторення цього сезону. Імпорт можливий з Польщі, Ізраїлю та Єгипту, хоча на традиційному для цих країн європейському ринку збуту попит також великий.  

Білоруська картопля на наших столах

Директор ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко зазначив, що в Україну вже почали завозити білоруську картоплю через Молдову. 

propData.content.image
Ігор Шкурко, директор ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля»

Зазвичай Молдова купувала нашу картоплю. Але оскільки білоруська картопля в перерахунку коштує 4 грн, її завозять через Молдову. Ми з білорусами не торгуємо, але в Україні вже їдять білоруську картоплю, як розповідають продавці з базарів. А особливо її і немає звідки привезти. Раніше постачали з Єгипту: приходив лише один корабель — це 3 тис. т. Такий обсяг вирощує середнє промислове господарство на площі 100-120 га, тобто це небагато.

За словами Ігоря Шкурко, єгипетська картопля лежала на полицях супермаркетів більше для створення асортименту. Нині Єгипет постачатиме до Європи, оскільки там картопля дуже дорога. За мінімальною гуртовою ціною 10-кілограмова сітка коштує 6 євро. Зараз у найдешевших дискаунтерах кілограм картоплі зріс до 90 центів.

На ринках «Початок» та «Шувар» імпортна картопля станом на кінець грудня відсутня, проте подальше зростання цін може стати передумовою для імпорту. 

«Ринок картоплі в Україні має динамічний характер, зумовлений такими факторами як сезони збору врожаю, якість продукції та ринковий попит», — говорить Тетяна Попович.

Насіннєвого матеріалу також не вистачатиме

Крім дефіциту продовольчої картоплі, очікується нестача і здорожчання насіннєвої. В УАВК це пояснюють двома факторами. Перший — картопля не така культура, в яку легко зайти. Потрібні і спеціалізоване технічне обладнання, і знання. 

«Швидко це можуть зробити ті, хто працює в овочевій групі. Однак є і такі компанії, які через зміну структури виробництва почали досить потужно з нуля виробляти картоплю», — зазначає Ярослав Андреєв. 

По-друге, насіннєвий матеріал дорожчає не тому, що більше людей хочуть займатися картоплею, а через недовиробництво насіннєвої продукції в Європі, зумовлене несприятливими погодними умовами і скороченням виробничих площ. 

propData.content.image
Ярослав Андреєв, виконавчий директор УАВК

У внутрішній структурі ринку зменшилося виробництво насіннєвої картоплі. Тому станом на листопад компанії, зокрема нідерландські, підняли ціни щонайменше на 10%. Такий тренд до скорочення площ під насіннєвою картоплею спостерігається вже протягом останніх п'яти років. Відповідно, зростає ціна.

Загалом у Європі більш різноманітна картопля — використовується і дрібна, є навіть спеціальні сорти. Великий попит на переробку, насамперед картоплю фрі. Тоді як в Україні інша культура споживання. 

Фахівець попереджає, що, заходячи в насіннєвий бізнес, варто зважати на певні ризики. Таке виробництво тягне за собою додаткові витрати на лабораторні досліди та сертифікацію. «Вітчизняні сертифіковані компанії стикаються з великою проблемою, оскільки підвищення ціни тягне за собою зростання «сірого» ринку, а тим, хто працює прозоро, складно витримати нечесну конкуренцію». 

Заробити можуть лише ті, хто має сховища

Урожаєм картоплі на Чернігівщині задоволені. Але й витрати на виробництво досить великі, оскільки дощі змінювалися спекою, тож довелося використовувати ЗЗР кожні 7-9 днів. 

«Це найбільше за мою картоплярську діяльність з 1993 року. Завдяки таким частим обробкам отримали картоплю високої якості, вона добре вегетувала. Урожайність сягала більше 60 т/га за деякими нашими сортами, особливо добре показав себе Сувенір Чернігівський. Серед зарубіжних — Арізона, але вона має менший вміст крохмалю, і переробники за неї стільки не платять», — розповідає директор НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко. 

За його прогнозами, запаси картоплі зменшуватимуться, і гуртова ціна у лютому може досягти 20 грн/кг, але заробити на цьому зможуть тільки ті, хто має сховища.

propData.content.image
Ігор Шкурко, директор ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля»

Це обмежувальний фактор у картоплярстві, — наголошує аграрій. — У населення картопля є — не всі ще дістали з погребів, особливо на Чернігівщині. Але ж через фітофтороз багато картоплі погнило.

Через дорогі добрива картоплі у господарстві висаджували небагато — на 100 га, це переважно насіннєвий матеріал. Її продають «Новою поштою» по всій неокупованій Україні. 

«Попит на насіннєву картоплю зріс. Уже зараз ранніх сортів залишилося дуже мало, до весни ціна зростатиме, асортимент зменшуватиметься. Популярні усі сорти — і ранні, і середні, і пізні, і для тривалого зберігання, і зарубіжні та наші. Ми, селекціонери, насіння продаємо по 25 грн/кг», — зазначає Ігор Шкурко. 

Наступного року площі під картоплею збільшувати не планують. 

Виробництво крохмалю зростає

Оскільки багато картоплі за результатами сезону виявилося низької якості, її відправили на крохмаль, адже ринок фрі в Україні майже не розвинений, а виробництво чипсів обмежене, оскільки частково розміщене у небезпечній зоні. 

За даними УАВК, в Україні є 7 крохмальних заводів, і всі вони працюють. Найбільші виробники — Vimal на Чернігівщині, CPG на Львівщині. 

«Зараз бум крохмального виробництва, попит зростає, тож картопля для переробки затребувана, особливо зважаючи, що Європа зняла обмеження і квоти на імпорт, тому наші виробники мають змогу виробляти та експортувати крохмаль. Цьому сприяє і прийняття закону про екологічне паковання, а з крохмалю, зокрема картопляного, виробляють екопакети», — зауважує виконавчий директор УАВК Ярослав Андреєв. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua