Розширення географії експорту українського яблука блокує відсутність нормативної бази

23 жовтня 2024, 14:25 124

Цього року українські експортери радше працюватимуть над підтримкою попиту на старих експортних ринках, ніж змагатимуться за нові.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій. 

«Коли ми експортували «з нуля», то кожна нова спроба призводила до результату, і ми успішно постачали яблуко на нові й нові ринки. А сьогодні, з огляду на логістичні можливості, таких ринків залишилося небагато», — говорить Володимир Гуржій. 

Суттєвою перешкодою для експорту є відсутність нормативної бази.

propData.content.image
Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit

Порівняно з іншими, до прикладу, польськими експортерами, українські мають значно менше можливостей. Адже Польща може постачати яблука до таких великих країн як Єгипет, Індія, В'єтнам, декількох країн Латинської Америки, а ми — ні. Тому що між Україною та переліченими країнами не укладений фітосанітарний протокол. Нам туди не можна постачати продукцію.

Основними ринками збуту українського яблука, як і торік, залишаються ОАЕ, Саудівська Аравія, Узбекистан, Ірак. Експерт не відкидає можливості, що цього року збільшиться обсяг постачань до Європи. 

Експортно орієнтованими є переважно пізні сорти тривалого зберігання — Гренні Сміт, Фуджи, а також Роял Гала за певних умов. Вони мають потенціал зберігатися цілий рік.


Світлана Цибульська, AgroPortal..ua