Цінова стеля: яблука вигідніше здати на переробку, ніж експортувати

16 жовтня 2024, 06:09 6531

Мережі конкурують за експортне яблуко, тим часом садівники не встигають збирати врожай.

Ціна на яблука нинішнього року б'є рекорди. Про це AgroPortal.ua розповів власник саду в Чернівецькій області Михайло Телешецький.

Цьогорічним урожаєм у буковинському господарстві задоволені, проте така ситуація не в усіх. Адже сади мають певну періодичність: якщо торік був більший врожай, то цього року — менший. 

Яблука дрібні, але в ціні

Спека негативно вплинула на врожай, яблука дуже дрібні. «Вже з середини вересня пішли дощі, тож яблуко почало підтягуватися в розмірі, трохи виповнилося», — додає садівник. 

Цінами на яблука він задоволений: «Яблуко, що йде на переробку, зросло в ціні, адже подорожчав яблучний концентрат, тому закупівельники приймають яблука по 12 грн/кг. Такої ціни ще не було за весь час, що я займаюся яблучним бізнесом. Відповідно, з цієї позначки стартує і товарне яблуко. Ринки — з 18-20 грн/кг, в супермаркетах ціна ще вища». 

Чи буде ціна зростати й надалі, спрогнозувати складно, адже цього року суттєво гірший врожай на Вінниччині, а це потужний яблучний регіон. Крім спеки, там були і ранні приморозки, тож, можливо, зберуть урожай на 50% менше проти минулого сезону. 

«Чернівецький регіон приморозки оминули, але в нас були сильні гради, тому багато нетоварного яблука», — додає Михайло Телешецький.

Саду вже 13 років, він ще плодоносить, дерева не викорчовують, лише досадили 1 га. За словами садівника, найпопулярнішим сортом традиційно є Голден, також повертається в моду старий сорт Симиренко. 

Для механізованого збору потрібна висока якість

Людей для збору яблук не вистачає, багато виїхало за кордон, особливо молодь. Механізований збір доцільний на значних площах за високої та однорідної якості. 

propData.content.image
Михайло Телешецький, власник саду в Чернівецькій області

Потрібен сад із градобійною сіткою, тоді все яблуко буде якісне, і його можна буде збирати механізовано. Адже лише людина може відібрати яблуко, що зазнало 2-3 удари. Машина бере все підряд. Так, можливий відбір за розміром та кольором, але за механічними пошкодженнями — навряд чи. До того ж машини коштують дорого. Для фермера з 5-10 га вони недоступні.

Попит на яблуко вже є, але з реалізацією не поспішають, оскільки всі сили кинуті на збір урожаю. Після тривалої спеки пішли дощі, і яблуко перезріває, падає, тому його потрібно вчасно зібрати.

«Врожай непоганий, але бракує розміру, через посуху яблуко не налилося. Очікуємо, що воно ще трохи підтягнеться, набере ваги та розміру», — підсумував Михайло Телешецький.  

Очікуємо на дефіцит яблука?

На одеському гуртовому ринку «Початок» традиційно представлені різні сорти вітчизняного яблука — Чемпіон, Голден, Фуджі, Чорний принц, Симиренко та інші. Продукція суто українська, постачається переважно з Чернівецької та Вінницької областей, частково з Хмельниччини. Про це розповів директор ринку «Початок» Олександр Воропаєв.

propData.content.image
Олександр Воропаєв, директор ринку «Початок»

На даний час дефіциту не відчувається, але є прогнози, що цього року матимемо певну нестачу вітчизняного яблука. По-перше, кліматичні умови були несприятливі: сильна спека, а в деяких регіонах пройшли зливи з градом, що вплинуло на обсяги та якість продукту. Деякі фермери стверджують, що виробництво яблука цього року знизилось до 60-70% від минулорічних показників. По-друге, зараз консервні заводи пропонують привабливі закупівельні пропозиції, що теж впливає на ціну закупівлі з саду для професійних операторів ринку.

Висока ціна не відлякує покупців

Вартість яблук на ринку «Початок» залежить від сорту, якості та калібру. Станом на 10 жовтня оптова ціна складає 12-17 грн/кг, роздрібна — 20-30 грн/кг. Торік у цей же час ціни були на рівні 12-14 грн/кг. 

З огляду на вищезгадані фактори (неврожай та попит з боку консервних заводів, а також закладання яблук у сховища), ціна може зрости до 30-35 грн/кг. 

Попри високу ціну, попит на фрукт стабільний. Олександр Воропаєв розповів, що на одеському ринку сімейне господарство Мельників продає ексклюзивний сорт Богемія Голд, який можна придбати лише тут. Цей сорт вони вирощують у своїх садах на Вінниччині й уже декілька років привозять на «Початок». 

Технічне яблуко досягло цінового піку

Сезон цього року розпочинається з нестандартної ситуації, коли у виробників яблук є виправдані очікування щодо високої ціни, але покупці до неї не готові. Тобто є певний дисбаланс між ціновими очікуваннями покупців та виробників, продовжує керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій. 

propData.content.image
Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit

Очікування виробників продиктовані очевидними факторами. Найперше, це менший урожай, що ще збирається. І не лише в Україні, а і в Польщі та інших країнах-конкурентах. Другий фактор — зростання цін на яблука на переробку від тижня до тижня. Тож це дає певні очікування для фермерів. Коли яблука закуповуються на переробку по 30 євроцентів, то зрозуміло, що за набагато менших зусиль та витрат їх можна просто здати на переробку.

Безумовно, професійні господарства, для яких експорт є спланованою стратегією, а не ситуативним, розуміють, що потрібно постачати продукцію на зовнішні ринки. Проте і в них також є очікування зростання ціни на свіжому ринку, — говорить експерт. 

На думку Володимир Гуржія, 30 євроцентів за технічне яблуко — це максимум, таких високих цін не спостерігалося за всю історію України. 

propData.content.image
Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit

Значне подорожчання яблучного концентрату проти минулого року обумовлено високими цінами на апельсиновий концентрат. Його вартість уже подвоїлася, тож у технологіях напоїв замінюють апельсинові смаки на яблучні.

Експортний сезон буде слабким

Володимир Гуржій прогнозує слабший експортний сезон: «Це вперше за всю історію. Навіть у важкі роки кожного разу я говорив, що наступний рік може стати рекордним, але цього року варто зважати на два фактори: технічне яблуко, яке дорожчає постійно, та недостатня кількість експортного яблука. Збіг цих факторів може призвести до скорочення експортних постачань. Точний прогноз дати неможливо, адже ми не знаємо, як буде розвиватися ціна на технічне яблуко».

Яблук на експорт бракує, тому що дерева пережили значні стреси цього року — пізні заморозки, за якими йшли спека та зливи. До того ж брак людських ресурсів не дозволяє вчасно зібрати врожай. «Так, на Роял Гала часто спостерігаються перезрівання та тріщинки біля плодоніжок. Тож усе це впливає на зменшення обсягів експортного яблука», — пояснює Володимир Гуржій. 

До того ж станом на зараз майже не було експорту, лише поодинокі невеликі обсяги. За словами експерта, це створило певне очікування українського продукту на зовнішніх ринках, що спостерігалося на виставці у Мадриді, де всі запитували, чому немає українського яблука на тих чи інших ринках. 

Причина в тому, що Україна вже не в змозі сортувати і збирати одночасно, адже не вистачає людського ресурсу. Потрібно динамічно збирати урожай, щоб закласти його в холодильник, і вже з потім сортувати. Тому, власне, і спостерігається певний дефіцит саме українського яблука. Проте загалом нестачі яблука на світових ринках немає, до того ж у цей період є багато інших доступних фруктів. 

propData.content.image
Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit

Є обмежувальні фактори у вигляді італійського яблука. Воно пропонується за ідентичною ціною, за якою ми можемо сьогодні постачати яблуко. Для того, щоб українське яблуко масово почало експортуватися, має закінчитися турецьке та сербське яблуко, а саме сорт Роял Гала. Також великий вплив на ринки Близького Сходу та Індії має іранське яблуко. Коли його стане менше, то, можливо, в нас з'явиться більша кон'юнктура. Але станом на сьогодні, окрім фактора очікування, українського яблука на ринках більше немає. Яблука достатньо.

Експорт починає конкурувати за яблуко з мережами супермаркетів

Якщо ціни на технічне яблуко й далі будуть високими, то продаватися воно буде швидко. За таких умов можливий масовий імпорт яблука навесні. 

«Висока ціна на переробку «з'їла» велику частину яблука, яке мало би піти на внутрішній ринок. І внутрішній ринок по-справжньому і ледь не вперше починає конкурувати з експортом. Ті, хто раніше був у ланцюзі постачання мережі, віддали яблуко на переробку. Тож воно просто не потрапило на полиці супермаркетів. Відповідно, мережі починають боротися за те саме яблуко, за яке борються експортери. Це також певною мірою піднімає ціну», — резюмує керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua