Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповів голова фермерського господарства «Шафран Любимівський» Віталій Шакало.
За його словами, більший врожай цього року вдалося отримати з експериментальної ділянки, яка є в господарстві.
«Шафран краще садити глибше. Тоді квіти будуть крупнішими і, щоб зібрати 1 г спецій, їх буде потрібно помітно менше», — сказав фермер.
N.B. Українські виробники шафрану готові об'єднуватися для експорту
Шакало вирощує цю рослину протягом п'яти років. За його словами, в Україні, зазвичай, шафран висаджують на глибину 15-20 см.
«Я дійшов висновку, що найкращий варіант — це 30 см. У мене є невелика експериментальна ділянка. На ній навіть зараз, коли пішов невеличкий сніг, цвіте шафран. Він починає давати врожай пізніше, але врожайність на ній більша», — каже фермер.
Це — сота частина того, що є в господарстві: одна сотка з 5 га, яка висаджена на 30 см, додає він.
«Вегетація цієї рослини починається, коли температура ґрунту в глибині посадки самої цибулини падає нижче +18. Чим глибше висаджена цибулина, тим пізніше починається вегетація, ґрунт остигає довше. І квіточка таких рослин крупніша, тому йде менша кількість квітів на те, щоб зібрати 1 г спецій», — зазначив Шакало.
З досвідом виробник дійшов висновку, що на 40 см в нашій країні заглиблювати не варто.
«Якщо мова йде про 30 см, то цвітіння відбувається в останній момент. Коли говорити про 40 см, то рослина в цю пору може навіть не сходити», — підсумував голова фермерського господарства.
Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua