Через відключення світла сировари переналаштовують обладнання під дрова

10 червня 2024, 16:50 1053

Джерело фото: AgroPortal.ua

Сироварня «Будз баран», яка знаходиться в високогірному селі Шепіт Івано-Франківської області, через відключення електроенергії переналаштовує свій пастеризатор так, що він нагрівався від дров.

Про це AgroPortal.ua під час «Львівського ярмарку смаку» розповіла співзасновниця сироварні Христина Закревська.

Христина Закревська (зліва)

«Зараз ми варимо сир у тій кількості, яку можемо забезпечити у межах наявності світла. Для того, щоб бути незалежними від електроенергії, хочемо перелаштувати свій пастеризатор так, щоб він грівся від дров. Решту процесів все одно доведеться робити вручну, якщо світла немає», — розповідає закарпатська сироварка.

Христина Закревська зазначає, що цього року вони планували збільшити обсяги переробки молока ще на 500 л, але знову таки через відключення світла реалізувати це не вдасться. 

«Працюємо в умовах, які є. Такі ярмарки як «Львівський ярмарок смаку» нас дуже виручають, оскільки продажі сиру влітку дуже падають, плюс частина платоспроможного населення виїхала за кордон», — резюмує вона.


Для довідки: цьогоріч на «Львівському ярмарку смаку» взяли участь більше 50 виробників із різних куточків країни, зокрема Львівської, Волинської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Харківської, Одеської, Тернопільської та інших областей.

У ярмарку смаку взяли участь сировари-переможці конкурсів ProCheese Awards 2021, World Cheese Awards 2022-2023: «Станіславська сироварня», «Доообра ферма», «Старий Порицьк», «Гарбузовий рай», «Джерсей», «Сироман», Zinka, Lel’, «Європейська сироварня». А також виробники сиру Lemberg Cheese, «Чесний сир», «Чесниківський сир», «Будз Баран».


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua