Через кризу крафтярі зменшують розмір плитки шоколаду

30 березня 2025, 10:25 5033

Анна Шкляренко з Білої Церкви вже 5 років виготовляє правильний шоколад, у складі якого терте какао, какао-масло та кокосовий цукор.

Про це AgroPortal.ua розповіла засновниця бренду шоколаду Lyaren healthy chocolate (Лярен) Анна Шкляренко.

Працює шоколатьє на бобах із Венесуели й відмічає їхній багатий смак та відсутність гірчинки.

propData.content.image
Анна Шкляренко, засновниця бренду шоколаду Lyaren healthy chocolate (Лярен)

В асортименті є два види шоколаду — темний і вершковий. Білий шоколад не продається як плиточка, він має іншу структуру, я на ньому готую корпусні цукерки, ганаші та начинки. За моїми спостереженнями, какао-боби здорожчали втричі, якщо в перерахунку на мої солодощі — то вдвічі.

Майстриня зазначає, що багато людей вже не можуть дозволити собі купувати справжній шоколад, тому думає над тим, щоб зробити менший грамаж до продажу — не 100-грамову плитку, а 20-грамову. Каже: «Нехай порція буде менша, але продукт — якісний».

«Заміняти какао нічим не планую. Але ходять такі чутки, що якщо ця тенденція продовжиться, то виробники шоколаду будуть шукати альтернативу какао-маслу, так званий еквівалент — замінник із кокосових, пальмових і зернових олій. Та це стосується більше великих виробників, це не крафтова історія», — зазначає Анна Шкляренко.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua