Місяць війни в Україні. Випробування на людяність

24 березня 2022, 06:05 320

Війна — це насамперед випробування на людяність, турбота про тих, хто найбільше потребує допомоги. Українські ресторатори тримають власний фронт — готують для захисників, медиків, волонтерів та цивільних українців.

AgroPortal.ua зібрав кілька прикладів, які без сумніву потребують наслідування.

«Паляниця». Безкоштовний ресторан

Безкоштовний ресторан для київських пенсіонерів «Паляниця» відкрили біля площі Льва Толстого. «За адресою Велика Васильківська, 49-А запрацював перший заклад для пенсіонерів. Щодня з 12:00 до 15:00 гарячі обіди чекають на дідусів та бабусь. Можна поїсти всередині або взяти з собою», — зазначив співзасновник Алекс Купер (Kyiv Food Market, «Молодість», Shalom).

Пакунок «Їжа на день»

«За березень приготували і нагодували 150 000 порцій їжі для біженців, волонтерів та тероборони у Львові. Окрім того, розуміючи, що в умовах війни виникає потреба у максимальному спрощенні процесу приготування їжі, в межах «!FEST: продуктова місія» ми запустили створення сухих наборів», — розповів український підприємець, ресторатор, співвласник та співзасновник Холдингу емоцій «!FEST» Андрій Худо.

Пакунок «Їжа на день» — це універсальний набір продуктів, розрахований на харчування однієї дорослої людини на одну добу (в разі відсутності гарячої води) або на 1,5 доби (якщо доступ до гарячої води є).

3000 порцій на день на 7-ми волонтерських кухнях

Від 3000 порцій на день готують ресторани Діми Борисова. Їжею забезпечують ЗСУ, ТРО, ДСНС, лікарів у пологовому та медичному центрі Амосова.

Також виконуємо точкові запити від ОХМАТДИТ, волонтерів, які допомагають літнім людям та дітям. Почали готувати для комунальників, які розчищають дороги та варять протитанкові їжаки. Відкрили 7 волонтерських кухонь. На одній зміні працює в середньому 55 кухарів. 

320 літрів борщу для переселенців

Кулінар Євген Клопотенко у Львові нагодував вимушено переселених людей. «Підтримка — це, мабуть, найпростіше, що може зробити людина зараз. Шефи по всій Україні готують та допомагають нашій армії та людям. Хто має поле для дій — робить», — зазначає він.


Волонтерство та кулінарія

Попри те, що 4 березня внаслідок воєнних дій під Києвом згорів головний склад із товаром Goodwine (орієнтовна сума збитків — 15 млн євро), компанія не припинила свою діяльність. Goodwine повідомила, що продовжує займатися гуманітарною допомогою тим, хто цього потребує найбільше. А в деяких магазинах з’явилася і улюблена кулінарія.

Склади для тероборони

Для потреб територіальної оборони відкрила свої склади мережа закладів швидкого харчування Salateira. У компанії зазначають, що передають захисникам продовольчі та непродовольчі товари.

Координація київських рестораторів

Win Bar із перших днів війни координується з іншими рестораторами та допомагають Києву. «Патрулюймо, воюємо, ловимо диверсантів, допомагаємо армії та медикам по максимуму! Разом переможемо рашистську навалу! Все буде Україна!» — зазначив співзасновник винного бару Win Bar Олег Кравченко.

Food Help Egersund Seafood

Вже майже три тижні у межах проєкту Food Help Egersund Seafood команда Egersund натхненно готує гарячі поживні страви для забезпечення їжею тих, хто так цього зараз потребує.

«12 годин на добу готуємо та розвозимо їжу. Друзі, щиро дякуємо всім, хто сьогодні відгукнувся на наш запит про допомогу з продуктами!» — пишуть у соцмережах Egersund Seafood.

6930 обідів для захисників України

Одеський ресторатор Савва Лібкін та його команда з 25 лютого, тобто з другого дня війни, почали волонтерити та допомагати «як вміємо. А вміємо ми готувати», — зазначає ресторатор.

«Щодня ми готуємо для лікарів швидкої допомоги та для захисників України — 330 порцій на день. За 21 день приготували 6930 обідів. Напекли 700 хлібин. Власноруч приготували 630 кг локшини. Чимало людей з нашої команди не відпочивали жодного дня.

Ми використовуємо всі свої запаси продуктів, також нас підтримують наші постачальники (про цих дивовижних людей та ці компанії ми розповімо окремо). Були випадки, коли зовсім незнайомі люди передавали нам мішки з крупами, борошном, овочами», — пише Савва Лібкін.

Також відкрили на доставку та самовивіз кафе «Компот» (м. Одеса). 

«Пішли смажити котлети та варити компот».

День за днем до перемоги

Klukva&Brukva стоїть на вахті та кормить ВСУ, ГУР, ТРО, пожежників та сусідів. 

Ось одне з меню для хлопців: «Суп гречаний з куркою, суп гороховий з копченим м’ясом, каша ячна с домашнею тушонкою, картопля смажена, рагу, огірки солоні та аджика, сало свіже з хроном, пряники та кекси. Всім, хто вміє казати «паляниця», — наша любов», — пишуть у Klukva&Brukva. І додають: «Переможемо!»


AgroPortal.ua — головний агросайт України