Пекучі факти про український часник

30 січня 2025, 06:40 752

Завдяки високому попиту як на внутрішньому ринку, так і за кордоном вирощування часнику залишається перспективною справою для аграріїв.

Ціна часнику в 2025 році є вищою, ніж у попередні роки, через сукупність факторів, серед яких зростання витрат на виробництво, зменшення пропозиції та загальна інфляція. Для споживачів це може здаватися дорогим, але для виробників, які стикаються з підвищенням витрат, така ціна є відображенням реальних ринкових умов.

AgroPortal.ua зібрав пекучі факти про український часник від гравців ринку.

За інформацією Асоціації виробників часнику України, Китай є найбільшим світовим виробником часнику, і тому диктує свої правила на цьому ринку. До потужних виробників часнику також входять США, Аргентина, Іспанія, Єгипет, Корея, Туреччина. Крім того, цю культуру в значних обсягах вирощують у Франції, Нідерландах, Німеччині, Індії, Пакистані. Україна ж займає 1% світового виробництва часнику. 

«Ми активно експортуємо насіння часнику Любаша до країн Європи, де наш продукт цінується за якість і відповідність найвищим стандартам. Це єдина українська селекція, яка поєднує в собі найкращі характеристики для виробництва: витривалість, стійкість до погодних умов і високу врожайність. І хочу наголосити, що оригінальне насіння часнику Любаша походить безпосередньо від єдиного офіційного оригінатора — Івана Івановича Захаренка», — констатує президент Асоціації виробників часнику України Юліанна Мусса.

Виробник чорного ферментованого часнику Mr. Garlic розпочав свою діяльність у Дніпрі в 2017 році. Директорка Ганна Мала зазначає, що вони були першими на українському ринку.

«Чорний часник нам у якості гостинця привезли з Кореї. Тоді ми його вперше й спробували. Цей продукт вразив нас неповторним смаком, і ми почали вивчати, як його виробляють. Для ферментації беремо сорт Любаша, адже у нього великі зубчики, і, відповідно, його легше споживати», — говорить підприємиця. 

Ганна Мала розповідає, що чорний часник містить у 10 разів більше антиоксидантів, ніж білий. «У азійських країнах лікарі його рекомендують вживати як лікувальну добавку для профілактики захворювань. За кордоном це типовий продукт, який знаходиться на полицях супермаркетів поряд із авокадо та спаржею. В Україні часник офіційно до списку лікарських рослин не входить, але всі знають про його корисні властивості», — додає вона.

Бренд Mr. Garlic додав до свого асортименту чорний шоколад з чорним часником та чорним трюфелем. Шеф-шоколатьє Mr. Garlic пояснює, що спершу відчувається яскравий смак чорного часнику (трохи кислий і нагадує чорнослив), але сам шоколад дуже ніжний із домініканських какао-бобів із ноткою копченості, а післясмак — яскравий чорний трюфель.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua