Калина — незамінна ягода в сезон розповсюдження вірусів. Кора, квіти і плоди використовуються як у науковій, так і народній медицині. Фермери також знайшли їй застосування: виготовляють мармелад, настоянки, оцет тощо. 

Редакція AgroPortal.ua зібрала декілька фактів про калину і з допомогою експертів деякі з них спростувала, а деякі — підтвердила.

«В Україні немає стільки насаджень калини, щоб можна було з неї виготовляти чистий мед. Вона росте в підлісках, де ліс виходить до води, оскільки любить вологу. Мед із калини входить до асортименту різнотравного меду», — коментує спеціально для AgroPortal.ua голова «Гільдії медоварів України» Василь Барабаш.

«Лікарі стверджують, що калина справді містить багато вітаміну С, і при застуді дуже добре вживати її як додаткове джерело вітамінів, але в міру і обов'язково враховувати протипоказання», — розповідає одеська травниця Анна Скуз.

Ягоди калини знижують артеріальний тиск при гіпертонії, виводять із організму токсини, благотворно впливають на роботу печінки, заспокоюють нервову систему, нормалізують травлення, зміцнюють серцеві м’язи та судини, знижують рівень холестерину в крові, нормалізують пульс при аритмії.

Засновниця та власниця ТМ «Еко Гурман» Валентина Панченко пропонує своїм споживачам пастилу з калини, адже її плоди мають високий вміст пектинів. 

«Пастилу роблю з додаванням яблучного пюре. Вірніше, більша частина яблук. Калину додаю, регулюючи смак, — зазначає вона. — Багатьом цікаво скуштувати таке поєднання, і є постійний попит саме на калинову пастилу».

Частину калини для виробництва пастили засновниця «Еко Гурман» збирає в лісі, а частину — на присадибній ділянці.

Одеська травниця стверджує, що безсоння калина не викликає, а навпаки — після калинового чаю на ніч дуже добре засинати. Це Анна перевірила на собі.
Валентина Панченко зазначає, що гіркота ягід калини зменшується після перших морозів. Смак стає кислуватим, а ягоди — прозорими, криваво-червоними. Але можна морозів не чекати, а покласти в морозилку хоча б на добу.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua
ТОП-5 хрумких фактів про спаржу ТОП-5 хрумких фактів про спаржу Якщо декілька років тому вирощування спаржі було чимось незвичайним і рідкісним, то сьогодні вже багато фермерів «приручили» цей овоч та вирощують на своїх полях.
Жовтий суперфуд: обліпиха — рекордсмен серед ягід за вмістом вітамінів Жовтий суперфуд: обліпиха — рекордсмен серед ягід за вмістом вітамінів Жовтень — сезон збору жовтогарячих ягід обліпихи. Ці плоди добре відомі українцям, але сьогодні їх вирощують у дуже малих кількостях. І дарма, адже ягоди обліпихи багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти, білки та клітковину. Саме тому їх так цінують дієтологи та люди, які піклуються про своє здоров’я.

Мультимедіа