Редакція AgroPortal.ua зібрала декілька фактів про спаржу і з допомогою експерта деякі з них спростувала, а деякі — підтвердила.
1. Біла спаржа солодша, ніж зелена та фіолетова
«Біла спаржа відносно солодша, хоча у сучасних гібридів зеленої, фіолетової та салатової (без антоциану) спаржі, як на мене, також солодкуватий смак. Зелена спаржа має смак більш виражений та насиченіший, а біла спаржа — ніжніший», — розповідає спеціально для AgroPortal.ua агроном-консультант з Вінницької області Володимир Білко.
2. Після посіву спаржі — чекай на врожай через 3 роки
Агроном-консультант впевнений, що якщо спаржу правильно доглядати, поливати та вчасно удобрювати, а ще якщо вона росте на грунтах з високим вмістом органіки, тоді можна розраховувати на перший мінімальний урожай вже на 2-й рік.
Це при тому, якщо розсада після посіву не викопується і росте на тому ж місці. А в загальному, урожай спаржі буде на третій рік.
3. Спаржа любить морози
«Спаржа не любить морози, — запевняє Володимир Білко. — Холодну нашу зиму вона легко витримує і переносить, а от весняні ранні приморозки не любить. Якщо мороз вдарив по першим пагонам, які були нічим не прикриті, то рахуйте, що ви втратили перший зріз, навіть якщо мінус був 1-2°С».
4. Спаржа залишається свіжою не більше двох днів
Експерт вважає, що найкраще спаржу споживати відразу після зрізу, але оскільки є різні технологічні прийоми — охолодження, вода тощо — можна зберігати спаржу 5-7 днів.
5. Спаржа на 91% складається з води
«Так, але не на 91%, а до 91%. Якщо порівнювати зелену та білу спаржу, то показники вмісту води будуть відрізнятися, те ж саме при порівнянні сортової та гібридної спаржі, — каже Білко. — Врахувати потрібно також інтенсивність поливу при вирощуванні, тобто на водянистість культури впливає багато факторів, але в основному спаржа містить багато води, але від того не зменшує свою корисність».
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua