В Україні більшає калини та бузини на тлі зростання попиту в ЄС

24 січня 2023, 15:32 3208

Усе більше українських фермерів висаджують плантації калини та бузини через зростання попиту на ці ягоди у Європі.

Так, ситуація спонукає вітчизняних селекціонерів створювати нові сорти: високоврожайні, крупноплідні та максимально придатні до переробки, розповів садівник-селекціонер з Кам’янця-Подільського (Хмельницька обл.) В’ячеслав Францішко виданню «Ягідник».

Він уже вніс до Державного реєстру сортів рослин України 6 сортів калини (2 з них найбільш крупноплідні у світі), 3 сорти обліпихи, 1 сорт хурми та 3 сорти береки лікарської. Окрім цього, наразі триває робота ще над 40 незареєстрованими сортами різних культур.

«В Україні фермери почали більш масово вирощувати калину та бузину, оскільки на ці ягоди спостерігається неабиякий попит у Європі. Калину, приміром, висаджують для переробки, зокрема і мої два сорти Аня й Уляна. До речі, в НААН спеціальний відділ уже розробив декілька рецептів для їх переробки», — розповідає В’ячеслав Францішко.

Також селекціонер активно працює над селекцію береки лікарської — маловідомої та непоширеної культури, яка раніше росла на нашій землі тисячі років.

«У радянські часи її знищили через надзвичайно високий попит на її надміцну деревину, яку використовували для виготовлення пропелерів до літаків. Її плоди цілющі та дуже смачні, нагадують хурму і сушений абрикос», — зазначає В’ячеслав Францішко.