Прогноз: Борщовий набір цього року не подорожчає

05 вересня 2020, 08:00 4376

Ціни на тепличні овочі в Україні цьогоріч зросли, у той час як борщовий набір у середньому подешевшав.

Про це в інтерв'ю одному з телеканалів розповіла директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва, повідомляє УПОА.

«Говорячи про підвищення цін на овочі, в першу чергу варто відзначити подорожчання в сегменті томатів та огірків. На сьогоднішній день ціни на червоний круглий томат в Україні коливаються в межах від 17 до 21 грн/кг. Для порівняння, в кінці серпня минулого року ціни на томати знаходилися на рівні 7-16 грн/кг. Істотне подорожчання спостерігається і в сегменті огірків. Сьогодні середні гуртові ціни на горбкуватий огірок в Україні — 17-23 грн/кг, хоча роком раніше діапазон цін становив 7-12 грн/кг», — зазначає експертка.

Основна причина такого подорожчання, на її думку, криється в доволі напруженому сезоні тепличних овочів. Через аномально холодні весняні місяці сівозміни томатів у тепличних комбінатах істотно змістилися. І тільки з середини серпня на ринок почала надходити продукція нового обороту. Ще однією причиною високих цін на огірки та томати є зниження виробництва продукції відкритого ґрунту.

«В результаті несприятливих погодних умов спостерігалося не тільки кількісне, але і якісне зниження урожаю цих овочів. Відповідно пропозиція томатів та огірків із місцевих теплиць не може покрити високий попит на дану продукцію, а компенсувати зниження пропозиції ґрунтових і тепличних томатів за рахунок імпортної продукції на сьогоднішній день неможливо, оскільки запаси в сусідніх країнах також обмежені. Прогнозується, що ціни в сегменті томатів та огірків почнуть знижуватися тільки після зростання пропозиції продукції з місцевих комбінатів та початку сезону активного імпорту», — зазначає Катерина Звєрєва.

Що ж стосується овочів борщового набору, то за рік гуртові ціни на продукцію даного сегменту не тільки не зросли, але й знизилися, додала вона.

«На сьогоднішній день гуртові ціни на картоплю в Україні коливаються в межах від 5,5 до 7 грн/кг. Для порівняння, в кінці серпня 2019 року картопля відвантажувалася від 7 до 10 грн/кг. Таким чином, ціни на картоплю за рік знизилися в середньому на 25-30%. Незважаючи на не найкращі погодні умови в період вегетації картоплі, українські фермери оптимістично оцінюють потенційний урожай. До того ж після рекордно високих цін на картоплю, які трималися практично протягом усього минулого сезону, багато фермерів збільшили площі під цією культурою. І це стосується як виробників, які вирощують картоплю в промислових масштабах, так і господарств населення, які вирощують картоплю на присадибних ділянках для власних потреб», — додає директор з розвитку УПОА.

Відповідно, очікується, що пропозиція картоплі в цьому сезоні буде на досить високому рівні, і причин для подальшого зростання цін у даному сегменті немає.

«Що ж стосується інших овочів борщового набору, то у порівнянні з показниками минулого року збільшення цін у даному сегменті майже не спостерігається. Сьогодні ціни на цибулю в Україні коливаються в межах від 3 до 4,5 грн/кг. Для порівняння, минулого року цибуля в кінці серпня коштувала від 4,5 до 7 грн/кг. А ось морква, навпаки, дещо подорожчала за рік. Сьогодні фермери пропонують цей овоч по 4,5-7 грн/кг, в той час як роком раніше середні гуртові ціни складали 4-4,5 грн/кг», — констатує експертка.

Збільшення цін на моркву по відношенню до минулого року, за даними Катерини Звєрєвої, обумовлене досить високим попитом на цей овоч, а також несприятливими погодними умовами в основних регіонах виробництва, що ускладнює збір середніх сортів моркви. Втім, виробники сповіщають, що урожай моркви цьогоріч як мінімум залишиться на рівні минулого року і очікувати високих цін на неї по сезону не варто.

«У сегменті білокачанної капусти сезонні підвищення цін пов«язані з періодом міжсезоння: середні сорти капусти поступового йдуть з ринку, а збирання пізніх сортів фермери планують розпочати з вересня. Зараз гуртові ціни на капусту коливаються в межах 3-5 грн/кг, хоча роком раніше знаходилися в межах 3,5-6 грн/кг. Очікується, що після збору капусти пізніх сортів ціни в даному сегменті також знизяться», — підсумувала вона.