Клуб агроефективності: горіховим садам від 5 га обов’язково потрібен професійний проектант

13 лютого 2018, 06:33 7142

«Пам’ятаєте, хто зміг скомплектувати золотовалютні запаси цілого острова завдяки переробці горіхів? Правильно: білка з дитячої пушкінської казки», — жартує віце-президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін. Але у тому жарті насправді є й буквально дорогоцінне ядро. Хіба експорт горіхів зараз не приносить відчутну валютну виручку?! А має перспективу стрімко розвиватися й далі.

Стрімкі горіхові перспективи

Жодних квот на продаж цієї традиційної для України продукції немає. Світовий ринок торгівлі горіхами минулого року склав $33 млрд. За останні 10 років він збільшився майже на 40%. І якщо спеціалісти радять споживати цей корисний продукт хоча б по 3,6 кг на людину на рік, то Європа вже давно подвоїла цей показник, а населення Азії з’їдає по 11 кг. Динаміку пояснюють покращенням матеріального стану людей і формуванням середнього класу. Ми ледь дотягуємо до 1 кг на людину на рік. Шкода, адже практично вся Україна придатна для промислового вирощування горіхів, тим часом як загалом у світі під цю культуру годяться лише 7% усіх родючих ґрунтів — чітко виражений горіховий пояс.

Профільна горіхова асоціація об’єднує усіх, хто пов’язаний з виробництвом горіхів: від селекціонерів, виробників і до переробників та постачальників. «У нас дві мети, — говорить Геннадій Юдін. — По-перше, зробити горіхове виробництво максимально економічно вигідним та збільшити площі промислових горіхових садів. А по-друге, підтримати тренд здорового харчування завдяки культивуванню горіхів, які мають величезну енергетичну цінність, багаті на білок, протеїни, амінокислоти».

Вирости з колиски до товару

Можна і далі зачудовуватися унікальними розлогими кронами у дідусевому садку — під ними прохолодно і здавна підвішували дитячі колиски (бо ж горіх є сильним природним фунгіцидом, усіх комашок відганяє).

Ще років тому 10-15 горіх в українських садах відігравав роль гордого одинака, який відганяв від осель мух і обдаровував родини декількома кілограмами своїх плодів, які використовувалися в домашній кулінарії. Проте останнім часом йому стало затісно в межах садиб, він став проситися у великий світ і навіть претендувати на роль царя українських садів. Але можна подивитися на горіх з іншого боку і виростити промисловий сад, тоді це дерево відіграє свою роль ще й в іншій площині — стане дорогоцінним товаром.

Під пильним оком проектантів

Сьогодні одна з найбільших проблем у горіховій галузі — нестача систематизованого досвіду створення та обслуговування промислових горіхових садів. Горіховий промисловий сад — це довготривалий проект, розрахований на декілька десятків років. Тому починати його потрібно не з покупки горіхових саджанців, а перш за все, з ретельного вивчення досвіду вже наявних садів, з аналізу ґрунту майбутнього саду, з кропіткої узгоджувальної роботи з агропроектантами.

Прямі інвестиції у горіховий гектар становлять приблизно до 80-85 тис. грн, але це без урахування системи зрошення. Зрозуміло, що віддачу господарі почнуть отримувати лише на 4-5-й рік, а у товарне плодоношення горіх вступає з 8-9-го років. Щоб уникнути ризиків, фахівці рекомендують усім, хто запланував горіхові сади на площах від 5 га, обов’язково скласти спеціальний проект виробництва на таких ділянках і чітко його дотримуватися.

Він показує шляхи диверсифікації виробництва та одержання прибутку з першого-другого року посадки за рахунок ущільнення горіхових міжрядь ягідниками, овочевими грядками, часником та іншими допоміжними сільгоспкультурами, пояснюють фахівці. Приміром, маленьким фермерським господарствам рекомендовано засаджувати міжряддя картоплею, цибулею, кропом. Така композиція вимагатиме ручної праці, тому практикується тільки на невеликих ділянках.

Трохи більші фермери можуть висаджувати між горіхами ягідники, наприклад суницю. Є також приклади, коли до моменту, доки горіх розростається, йому підсаджують груші, сливи. Через 8 років такі дерева треба викорчовувати, але вони вже доти відіграють свою економічну роль — принесуть прибутки, і горіховий сад залишиться господарям як бонус.

Чудовою схемою є поєднання горіхових садів з часниковими плантаціями. Часник відіграє подвійну роль — вигідного товару і ретельного чистильника ґрунту для горіхів. В Україні вже є господарства, котрі  упродовж  перших двох-трьох років отримують чудові результати завдяки такій композиції.

Але це треба робити фахово, бо горіх не любить, щоб йому заважали розвиватися.

Фахові консультанти, готові опікуватися такими проектами, вже підготовлені профільною горіховою асоціацією, більшість із них навчалися за кордоном і мають практичний досвід. Спеціалісти працюють у кожній області, де культивуються горіхові плантації.

Точно підібрати сорти

Якщо ви відкриєте Інтернет, то побачите, що саджанцями горіха сьогодні торгує будь-хто, фактично безконтрольно. Однак офіційних розплідників в Україні лише одиниці. Створення професійних розплідників з гарною агрошколою, якісними районованими саджанцями є однією з нагальних завдань галузі горіхівництва. І уряд вже зробив певні кроки у цьому напрямі — Постановою Кабінету міністрів України № 882 від 30.11.2016 г. спрощено порядок ведення Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

Найперше, чим допомагають проектанти та профільна горіхова асоціація, — спеціально підібраними якісними сортовими саджанцями.

«Садівники-початківці мають ілюзію, що готові французькі чи американські технології принесуть швидкий успіх. Однак біологія грецького горіха полягає в тому, що він дуже повільно і важко пристосовується до нових кліматичних умов. Дуже багато садів, які були закладені американськими і французькими саджанцями, на жаль, загинули. Через наші північні вітри та приморозки не можемо вирощувати, наприклад, шикарні високоврожайні  французькі та американські сорти, — зауважує Геннадій Юдін. — Працюємо над створенням нових сортів та їх районуванням. Україна розділена на 11 кліматичних зон плодоовочівництва і на 3 зони морозостійкості за класифікацією USDA (United States Department of Agriculture). І звичайно, той горіх, який ідеально почувається в Миколаєві і Херсоні, буде підмерзати на Слобожанщині та Чернігівщині — районування сорту відіграє ключову роль.

До реєстру в Україні вже внесено 35 сортів горіха, є що вибрати  для різних кліматичних зон».

Оптимальна схема

Як же не збанкрутувати, доки горіхове дерево росте, вимагаючи уважного догляду? Диверсифікувати сади, використати широкі міжряддя між деревами і за допомогою прибуткових сусідів компенсувати витрати, — радять у горіховій асоціації. Але це не все. Багато початківців вважають, що горіх — це дерево для ледачих. Однак це зовсім не так. Насправді це королівське дерево, і ставитися до нього потрібно з розумінням і турботою.

Тому якщо не хочеться дивитися, як тебе обганяють конкуренти, треба обирати інтенсивні технології. Мікоризація саджанців перед посадкою, регульоване харчування рослин, особливо в перші роки їх розвитку, листова діагностика, комплексна система захисту — ось кілька азбучних істин, які мають взяти на озброєння початківці-садівники.

Адже всім нам ще зі шкільного підручника відомо, що ефективний процес фотосинтезу може бути забезпечений лише за достатньої кількості вуглецю. Для здійснення цього процесу рослинам необхідно 50% вуглецю і лише 5-7% мінеральних речовин. Застосування цих азбучних істин на практиці власного саду — один із головних правил отримання здорового плодоносного горіхового саду.

Важливу освітню роль у цьому відіграють конференції, які регулярно проводить Українська горіхова асоціація. Тут завжди є кращі профі і новатори-практики, які вже «обпеклися» на власних помилках, але досягли певних фахових висот.