В Україні амарант вирощують і переробляють на крупи, олію, борошно та додають під час виробництва продуктів харчування. Крім цього, культура може використовуватися як сировина для передового біометану, у виробництві якого Україна зацікавлена.
За словами голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, Європа купуватиме біометан, вироблений з відходів тваринництва або з покривних і проміжних культур, тобто з другого врожаю, а не з енергетичних. Вважається, що культури, висіяні після основних, не конкурують з продуктами харчування та кормами, відповідно, прирівнюються до відходів. Біометан із таких культур вважатиметься передовим, матиме значущість і високу ціну.
Із 19 сортів щириці в Україні популярні три
У 2024 році під амарантом в Україні було зайнято більше 3 тис. га. Станом на 2025 рік посіви культури могли би сягнути 10 тис. га. Для цього вистачає і насіння, і площ.
На сьогодні в Україні зареєстровано 19 сортів щириці. Популярними серед них є три із селекції Державного біотехнологічного університету, що у Харкові. Їх обирають найчастіше через високу врожайність і олійність. Сорт Харківський-1 має найвищий потенціал урожайності насіння — до 5 т/га, вегетативної маси — до 200 т/га. Потенціал урожайності насіння сортів Ультра та Лєра — до 4 т/га, вегетативної маси — 150 т/га, крім того, останній має бордовий колір і вищий вміст олії.
Терміни висіву амаранту. Чому це важливо?
Під час вирощування амаранту на вегетативну масу можна вкластися у відведені терміни, оскільки озимі зернові культури починають збирати на початку липня. Тобто 60 днів — це економічно ефективні терміни збирання вегетативної маси амаранту. Якщо відомо, що осінні приморозки можуть бути в другій половині вересня, то термін посіву має бути з 20 липня, або потрібно встигнути скосити поле до морозів. Урожайність вологої вегетативної маси при цьому складе приблизно 40 т/га. Амарант у активну фазу розвитку додає по 10 см щодня.
«Посів і збирання ранніх озимих культур дасть можливість висіяти амарант раніше — наприклад, у червні, тим самим збільшити період вегетації та наростити вегетативну масу, що буде економічно вигідним», — пояснює Олександр Дуда.
Амарант має найнижчий транспіраційний коефіцієнт — на 1 кг сухої речовини потрібно використати 270 л води. Культура досить економно використовує запаси вологи, але з огляду на великий потенціал вегетативної маси, її потрібно багато.
Амарант для біогазу — цінна сировина
Проведені дослідження довели, що, використовуючи амарант як сировину під час виробництва біогазу, можна істотно збільшити кількість метану. Додавання амаранту в субстрат сприяє ефективнішому розкладанню сировини, вихід метану збільшується у 9 разів. Збродження бурякового жому, наприклад, із умістом амарантової сировини, також демонструє ефект — вміст метану зростає у 17 разів за однакового виходу біогазу в контролі та досліді. Амарант є універсальним активатором бродіння — не лише метанового, а і спиртового, і оцетокислого.
У Словаччині також проводили низку досліджень амаранту як рослини для виробництва біогазу. Виявили, що виробництво біогазу з амарантового силосу має перевагу завдяки високим урожаям порівняно з більшістю інших культур, а також невеликим вимогам до добрив, пестицидів, що призводить до низьких виробничих витрат.
Компанія «МХП Еко Енерджи» має досвід у вирощуванні амаранту. У сезоні 2025-2026 планує втілити проєкт, де ставить за мету відпрацювати технологію вирощування культури в монопосівах, змішаних посівах і сівозмінах, аби отримати максимальний вихід біогазу з одиниці площі. Крім того, щоб досягти найвищої рентабельності використання сільгоспугідь, а також покращити родючість ґрунтів і зберегти екосистему.
Собівартість вирощування сировини амаранту для виробництва біоетанолу складає понад 15 тис. л/га, а, наприклад, цукрового буряку — 60 тис. л/га.
Переробка вегетативної маси — це один із пріоритетів для переробників. З амаранту також виробляють комбікорми, целюлозу, гранульовані паливні пелети. Відходи газогенерації (дигестат) є цінним добривом, їх внесення на поля забезпечує відновлення ґрунту й покращення його стану.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua