Передовий біометан із амаранту: дійсність чи вигадка

13 березня 2025, 05:58 293

В Україні амарант вирощують і переробляють на крупи, олію, борошно та додають під час виробництва продуктів харчування. Крім цього, культура може використовуватися як сировина для передового біометану, у виробництві якого Україна зацікавлена.

За словами голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, Європа купуватиме біометан, вироблений з відходів тваринництва або з покривних і проміжних культур, тобто з другого врожаю, а не з енергетичних. Вважається, що культури, висіяні після основних, не конкурують з продуктами харчування та кормами, відповідно, прирівнюються до відходів. Біометан із таких культур вважатиметься передовим, матиме значущість і високу ціну.

Із 19 сортів щириці в Україні популярні три

У 2024 році під амарантом в Україні було зайнято більше 3 тис. га. Станом на 2025 рік посіви культури могли би сягнути 10 тис. га. Для цього вистачає і насіння, і площ.

На сьогодні в Україні зареєстровано 19 сортів щириці. Популярними серед них є три із селекції Державного біотехнологічного університету, що у Харкові. Їх обирають найчастіше через високу врожайність і олійність. Сорт Харківський-1 має найвищий потенціал урожайності насіння — до 5 т/га, вегетативної маси — до 200 т/га. Потенціал урожайності насіння сортів Ультра та Лєра — до 4 т/га, вегетативної маси — 150 т/га, крім того, останній має бордовий колір і вищий вміст олії.

propData.content.image
Олександр Дуда, президент ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції»

Амарант в Україні вирощують як дрібні, так і потужні аграрні компанії. Посівна зазвичай триває з 15 травня до середини липня. Як сировину для біогазу амарант можна сіяти до середини серпня. Сіють щирицю вузькорядним і широкорядним способами від 45 до 70 см. Амарант позитивно реагує на додаткову аерацію ґрунту. Збір урожаю проводять у жовтні – листопаді. Насіння після збирання варто висушити та очистити.

У 2017 році виробники амаранту почали відпрацьовувати технологію очищення насіння. Зупинилися на 4 етапах технології: аеродинаміка, калібрування на 5 фракцій, розділення насіння за питомою вагою, фотосепарація. У результаті чистота насіння становить 99,9%.

Терміни висіву амаранту. Чому це важливо?

Під час вирощування амаранту на вегетативну масу можна вкластися у відведені терміни, оскільки озимі зернові культури починають збирати на початку липня. Тобто 60 днів — це економічно ефективні терміни збирання вегетативної маси амаранту. Якщо відомо, що осінні приморозки можуть бути в другій половині вересня, то термін посіву має бути з 20 липня, або потрібно встигнути скосити поле до морозів. Урожайність вологої вегетативної маси при цьому складе приблизно 40 т/га. Амарант у активну фазу розвитку додає по 10 см щодня. 

«Посів і збирання ранніх озимих культур дасть можливість висіяти амарант раніше — наприклад, у червні, тим самим збільшити період вегетації та наростити вегетативну масу, що буде економічно вигідним», — пояснює Олександр Дуда.

Амарант має найнижчий транспіраційний коефіцієнт — на 1 кг сухої речовини потрібно використати 270 л води. Культура досить економно використовує запаси вологи, але з огляду на великий потенціал вегетативної маси, її потрібно багато.

Амарант для біогазу — цінна сировина

Проведені дослідження довели, що, використовуючи амарант як сировину під час виробництва біогазу, можна істотно збільшити кількість метану. Додавання амаранту в субстрат сприяє ефективнішому розкладанню сировини, вихід метану збільшується у 9 разів. Збродження бурякового жому, наприклад, із умістом амарантової сировини, також демонструє ефект — вміст метану зростає у 17 разів за однакового виходу біогазу в контролі та досліді. Амарант є універсальним активатором бродіння — не лише метанового, а і спиртового, і оцетокислого.

У Словаччині також проводили низку досліджень амаранту як рослини для виробництва біогазу. Виявили, що виробництво біогазу з амарантового силосу має перевагу завдяки високим урожаям порівняно з більшістю інших культур, а також невеликим вимогам до добрив, пестицидів, що призводить до низьких виробничих витрат.

Компанія «МХП Еко Енерджи» має досвід у вирощуванні амаранту. У сезоні 2025-2026 планує втілити проєкт, де ставить за мету відпрацювати технологію вирощування культури в монопосівах, змішаних посівах і сівозмінах, аби отримати максимальний вихід біогазу з одиниці площі. Крім того, щоб досягти найвищої рентабельності використання сільгоспугідь, а також покращити родючість ґрунтів і зберегти екосистему.

Не біогазом єдиним

Використовувати амарант у біоенергетиці як монокультуру нераціонально, тому фахівці ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» розробили інвестиційний проєкт регенеративної сільськогосподарської економіки в умовах зміни клімату та обмеженої енергетичної безпеки. Залучили експертів, провели розрахунки.

propData.content.image
Олександр Дуда, президент ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції»

В Україні основною сировиною для виробництва біоетанолу є: кукурудза, пшениця та меляса, але розширити спектр сировини для виробництва біоетанолу можна завдяки сільськогосподарським культурам (цукрове сорго, амарант, топінамбур) з меншою собівартістю вирощування та широким спектром переробки. За експертними даними вихід біоетанолу з 1 га амаранту становить 4 тис. л. Лідерами є цукрове сорго та цукровий буряк, вихід біоетанолу з 1 га цих культур — 6 тис. л.

Собівартість вирощування сировини амаранту для виробництва біоетанолу складає понад 15 тис. л/га, а, наприклад, цукрового буряку — 60 тис. л/га.

Переробка вегетативної маси — це один із пріоритетів для переробників. З амаранту також виробляють комбікорми, целюлозу, гранульовані паливні пелети. Відходи газогенерації (дигестат) є цінним добривом, їх внесення на поля забезпечує відновлення ґрунту й покращення його стану.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua