Заблоковані порти: логістика агропродукції здорожчала в 4 рази

02 травня 2022, 10:30 1716

Вивезти зерно, наприклад, з центральних регіонів України до чорноморських портів коштувало $30, а щоб доставити до портів Румунії — $120.

Такі дані озвучив керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Олег Нів’євський в ефірі Телемарафону.

Олег Нів’євський

«Найкраще вирішення проблеми блокування портів — повна капітуляція росії. Ще один варіант — міжнародні організації мають забезпечити військові конвої до портів України».

За його словами, в Україні настільки багато як аграрної, так і іншої продукції для експорту, що альтернативи портам немає. Звичайно, можна користуватись портами Румунії і Болгарії, але там теж інфраструктура не розрахована на таку кількість продукції. 

Щоб оцінити масштаб, в рік перевалка в українських портах складала 160 млн т. Тоді як залізницею можна зараз перевозити, зважаючи на пропускну здатність, 7 млн т. Лише пшениці за рік Україна експортує близько 20 млн т. 

«Через заблоковані порти всередині країни закупівельні ціни на зерно на 30% менше, ніж до війни. Хоча світові ціни в той же час зросли на 40%. Цієї ціни не вистачає, щоб покрити витрати на вирощування», — говорить Олег Нів’євський.