Джерело фото: згенеровано ШІ
Великі українські виробники сирів можуть зупинити роботу до кінця 2025 року, якщо імпорт іноземного продукту захопить велику частину ринку.
Про це експерти розповіли «Економічній правді».
Зазначається, що у першому кварталі 2025 року імпорт сиру до України зріс у середньому на 25% відносно показників 2024 року. Іноземні тверді сорти вже займають майже половину вітчизняного ринку.
«Якщо до кінця 2025 року імпорт захопить 80% вітчизняного ринку, українські виробники не витримають і зупиняться. Ніхто не працюватиме собі у збиток. Це стосується великих виробників», — попереджає виконавчий директор Спілки молочних підприємств Арсен Дідур.
Зараз 20-30 великих і середніх підприємств забезпечують більшу частину вітчизняного виробництва сирів. За даними спілки, у галузі працюють 200 тис. осіб: фермерів, виробників, логістів, продавців.
«Якщо ситуація не зміниться, то частка імпортних твердих сирів і надалі зростатиме, а Україна втратить свою сирну промисловість. Це призведе до зменшення фермерських господарств і поголів’я корів», — переконана директорка з маркетингу бренду «Комо» Ірина Стопа.
Водночас Арсен Дідур вважає, що менш трагічні наслідки чекатимуть на малих виробників, оскільки вони мають сталий локальний ринок.