Україні варто шукати альтернативні європейському ринки збуту для ріпаку

25 травня 2023, 08:00 1111

2022/23 МР для ринку ріпаку завершується, однак можна говорити, що він був непростим.

Таку думку висловила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

«Якщо сівба озимого ріпаку була проведена ще у мирний час — восени 2021 року, то збирання врожаю та його реалізація проходили у воєнний час, долаючи величезну кількість нетипових проблем (обстріли, зупинка роботи портів, порушення логістичних ланцюжків, відсутність електропостачання, заборона на імпорт продукції з України до низки східноєвропейських країн тощо)», — зазначила вона.

Рекордна посівна площа — понад 1,4 млн га — була знижена не лише за рахунок традиційних втрат після перезимівлі, яка пройшла досить успішно, а й через окупацію частини території України. Висока врожайність компенсувала втрати, і врожай оновив максимум — 3,6 млн т.

«Частка експорту ріпаку в урожаї перевищила 94%», — констатує аналітик. 

Світлана Купрєєва додала, що експортний сезон став нетипово розтягнутим у часі, темпи експорту ріпаку залишаються вищими за минулорічні, починаючи з жовтня і до травня поточного року. Відбулася часткова переорієнтація експорту на наземну логістику.

«У географічній структурі експорту зміцнилася позиція країн ЄС — до 90% всього експорту проти 67% за підсумками 2021/22 МР», — уточнила вона. 

Заборона імпорту ріпаку з України до країн Східної Європи, на думку експерта, не принесла значного негативного впливу на експорт ріпаку в 2022/23 МР. За період з липня до березня було реалізовано майже 99% експортного потенціалу.

Світлана Купрєєва, аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт»

У разі продовження заборони після 5 червня поточного року для України виникає серйозна проблема, враховуючи, що на частку цих п’яти країн припадає більше половини всього експорту ріпаку в 2022/23 МР (52%), а рейтинг топ-імпортерів у 2023/24 МР очолюють Румунія та Польща.

Нині низхідний тренд ціни українського ріпаку під впливом тенденцій європейської торгівлі, який у перспективі відчуватиме додатковий тиск нового врожаю, а також необхідність бронювання логістики, активізують українських продавців у питанні укладання форвардних контрактів, покупці ж навпаки неохоче йдуть на укладання угод, класично очікуючи зниження цін, пояснює Купрєєва.

«У випадку збереження всіх факторів, зростання цін на ріпак малоймовірне. Але не слід виключати погодний фактор, який у підсумку може змінити негативні цінові тренди. У випадку підтвердження, що в 2023 році буде переважати дуже спекотна погода і різні погодні катаклізми, ціни можуть мати шанс на відновлення.

Через низький попит з боку ЕС (високий урожай та запаси, заборона імпорту) Україні необхідно шукати альтернативні ринки збуту», — підсумувала вона.