Україна за два роки зможе відмовитись від імпорту пшениці дурум

30 жовтня 2025, 11:10 759

Українські виробники макаронних виробів 2025 року вперше за всю історію незалежності країни виготовлять 50% продукції з вирощеної відчизняними аграріями пшениці дурум.

Про це під час форуму повідомив директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«У нас (на виробництвах макаронних виробів. — Ред.) цього року вперше, мабуть, 50% пшениці твердої, яка раніше закуповувалася за кордоном, буде заміщена вітчизняною. Якщо така тенденція збережеться, то, думаю, за найближчі два роки Україна перестане імпортувати пшеницю дурум», — сказав він.

Причиною такого імпортозаміщення експерт назвав зміни клімату в країні. Наразі Миколаївська, Одеська, Хмельницька, частково Вінницька області пристосовані для виробництва твердої пшениці з огляду на глобальне потепління, сказав Рибчинський.

Рибчинський нагадав, що у Львівській області наразі будується млин, який перероблятиме пшеницю дурум на макаронні вироби. При цьому він зазначив, що його потужностей з часом може не вистачити для переробки усієї вирощеної аграріями пшениці дурум.

Він додав, що подібну продукцію українські виробники однозначно будуть експортувати, проте обсяги експорту навряд  чи можна буде співставити з італійськими.