Переробники молока проти заборони імпорту з Європи

28 липня 2023, 15:30 1377

Спілка молочних підприємств України виступає проти дзеркальної заборони імпорту агропродукції з Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії після 15 вересня, якщо ембарго на українську агропродукцію залишиться з боку цих країн.

Про це говориться у повідомленні СМПУ.

«Дзеркальні дії з нашого боку нічого, окрім подальшої ескалації та закриття преміум-ринку ЄС для нашої агропродукції та молочної продукції зокрема, не принесуть. Тому ми категорично проти таких дій та риторики з боку влади», — сказав виконавчий директор СМПУ Арсен Дідур.

На його думку, замість погроз у відповідь слід зосередитися на професійному захисті українського агропромислового комплексу. А саме — розробити заходи публічного лобізму і доводити на переговорах з партнерами, чому експорт якісної та більш дешевої української продукції до ЄС вигідний споживачам єврозони, і що від того виграє ЄС. У СМПУ впевнені: альтернативна продукція посилює конкуренцію та стимулює розвиток виробництв усіх торгуючих країн.

Арсен Дідур підкреслив, що потрібно професійно відстоювати перед споживачами ЄС позицію, що більш дешева українська продукція рослинництва — благо для Європи.

«Ця аргументація ляже в основу угоди під час вступу України до ЄС. Щоб її підготувати та відстояти, потрібні холодні голови та витримка. Такий підхід ми всіляко підтримуємо», — зазначив він.

За інформацією спілки, настрої щодо подальшої заборони української агропродукції роздмухують певні групи впливу, які не хочуть бачити Україну конкурентом після вступу до ЄС.