Споживчі ціни на гречані крупи у квітні 2023 року зменшились проти грудня 2022 року на 19,9%, на буряк — на 20%. Це найбільш суттєве зниження серед 33 найменувань продуктів харчування за даними Держстату.
Про це говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Так, у квітні цього року проти грудня 2022 року також суттєво зменшилися ціни на крупи пшеничні (-7%), яйця (-6,9%), рис (-4,9%), ячні (-3,3%) та манні (-2,9%) крупи. Дещо менше — на сало (-2,3%), олію соняшникову (-1,8%) та борошно пшеничне (-1%).
Проти березня у квітні найсуттєвіше знизились ціни на буряк (-9,9%), яйця (-8,4%) та гречані крупи (-4,2%). Значно менше — на рис (-1,6%), олію соняшникову (-1,4%), крупи пшеничні (-1,1%), молоко пастеризоване, картоплю (-0,6%), борошно пшеничне (-0,4%), цукор (-0,3%). Ціни на макаронні вироби з м’яких сортів пшениці, крупи ячні, сири м’які жирні, масло вершкове та сало зменшились на 0,1-0,2%, зазначив науковець.
«Лідерами зростання споживчих цін на продукти харчування проти грудня 2022 року в квітні поточного року стали морква (+96,5%), капуста білокачанна (+83,5%) та цибуля ріпчаста (+72%)», — зауважив директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко.
Крім того, зростання споживчих цін на продукти харчування у квітні проти березня 2023 року збереглося по яблуках (+18,6%), моркві (+11%), свинині (+8,5%), капусті білокачанній (+6,9%), пшону (+3,3%), молочним сумішам для дитячого харчування (+3,1%), яловичині (+2,2%). По інших продуктах, включаючи цибулю ріпчасту, зростання цін відбулося в межах 1-2%, а по хлібній групі, ковбасам вареним та сметані жирністю до 15% — на 0,4-0,7%.
За прогнозними оцінками науковців, найближчим часом слід очікувати зменшення споживчих цін на продукти овочевої групи, борошно, крупи, яйця та молочні продукти.