Експерт розповіла про виклики українських сироварів на World Cheese Awards

26 листопада 2022, 14:25 2154

Україні цього року на World Cheese Awards було виділено 50 місць для безкоштовної участі, але зібрати вдалося лише 39 сирів.

Про це розповіла директорка спільноти ProCheese в Ardis Group Наталія Кагадій.

Вона пояснила, що така ситуація склалася через те, що в сироварів, які хотіли взяти участь у конкурсі, не було в наявності всіх необхідних документів на сири. В компанії відзначають, що оскільки Велика Британія не входить до складу ЄС, то в неї є низка своїх правил щодо ввозу продуктів на її територію. Компанія зверталася до Посольства України у Великій Британії, Держпродспоживслужби для розробки спрощеної процедури доставки. На жаль, нині війна, і процес виявився досить важким. 

«Також відіграла роль відсутність довіри. Деякі виробники сиру не змогли повірити в те, що обʼєднання бізнесів заради спільної мети та реалізації спільних проєктів несе в собі візійну ціль і бажання зробити свій вклад у майбутнє, а не комерційну складову», — зазначила Наталія Кагадій.

Вона додає, що були певні проблеми і з оформленням віз для учасників конкурсу.

«Участь у таких конкурсах — це досить дорогий проєкт, але компанії вдалося залучити додаткове фінансування від швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program. У більшості країн саме міністерства економіки чи державні установи фінансують такі проєкти, оскільки вони популяризують країну у світі», — розповідає Наталія Кагадій.

Ardis Group та ProCheese підкреслюють, що всім учасникам молочної галузі зараз вкрай важливо об’єднуватися, довіряти один одному та кожному робити свій вклад у такі глобальні проєкти. Адже маленькими перемогами ми наближаємо нашу країну до великої, головної Перемоги.