Дивовижність і багатство смаків: як міжнародні експерти оцінили українські сири

12 листопада 2022, 12:00 3043

Джерело фото: procheese.ua

Сири українських виробників під час World Cheese Awards (WCA) у Великій Британії зібрали безліч позитивних відгуків та сотні емоцій від представників міжнародних компаній та експертів світового рівня.

Про це розповіла сирна експертка, засновниця ProCheese Академії, суддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards Оксана Чернова.

Цього року міжнародна сирна спільнота мала змогу вперше познайомитись з українськими сирами: на національному стенді, а також на ексклюзивній сирній дегустації для суддів міжнародного конкурсу. 

За словами технічного директора британської сирної академії Academy of Cheese Пола Томаса, смак та вигляд сирів повністю відповідають технічним нормам і говорять про те, що продукт виробляли за правильних умов: «Дивовижний смак. Насправді у мене і в інших сирних експертів раніше складалось враження, що українські виробники поки не готові до конкурсів світового масштабу. Але цьогорічна дегустація дійсно вразила мене».

Судді міжнародного конкурсу World Cheese Awards відмітили багатий маслянистий смак українського сиру «Массімо» від сироварні «Джерсей». Також їхню увагу привернув «Чорний Чедер» від O’BEREG.

Представники консорціуму Parmigiano Reggiano скуштували твердий коровʼячий сир «Легенда» від «Доооброї ферми». Вони були приємно здивовані, оскільки його смак дуже нагадував Парміджано Реджано. Ніжні карамельні нотки, які додають солодкості цьому сиру, нікого не залишили байдужим.

Також багато судей та міжнародних експертів відмітили й інші українські сири. У Гауді 18-місячної витримки від «Європейської сироварні» зачепив повний карамельно-горіховий смак та приємна масляниста структура. Козячий сир «Чорноліський Санглієр» від «Лісової кози» вразив багатьох своїми солодкими травʼянистими нотками, приємним присмаком козячого молока з легкою солоністю у післясмаку.

«Я можу відзначити, що наші сири дійсно гідні представлення міжнародній авдиторії. Українські виробники турбуються не тільки про смак свого продукту, а і про його вигляд. Звичайно, є ще над чим попрацювати, але сподіваємось, що через декілька років ми зможемо побачити український сир на полицях великих закордонних супермаркетів» — зазначає Оксана Чернова.


Для довідки: World Cheese Awards — найбільший міжнародний сирний конкурс у Європі, в якому цьогоріч вперше за 34 роки існування конкурсу взяли участь українські сири. Ardis Group та спільнота ProCheese — офіційні представники України на заході. Проєкт відбувся за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Quality Food Trade Program».