Думка: Фермери самостійно не зможуть протистояти змінам клімату

21 грудня 2021, 11:35 635

Вже три роки поспіль виноградарі та овочівники на півдні України втрачають до 85% урожаю.

Через зміну клімату малий сімейний бізнес під загрозою, оскільки невеликі фермерські господарства не зможуть самостійно, швидко та ефективно адаптуватися до нових погодних реалій.

Про це розповіла директор СК «Ресурс Компані Кубей» (Одеська обл.) Віра Попаз на прес-конференції «Фермер-клімат: як не програти цю битву», організованій Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

«Великі зміни та відповідно негативний вплив клімату розпочалися 10 років тому. Зими стали безсніжними, а навесні, коли сади квітнуть, проявляються екстремальні заморозки. Останні 3 роки температура повітря піднімається до 40-45°С і тримається місяць, а потім, коли плоди вже підсушилися, починаються затяжні дощі, які тривають 7-8 днів поспіль», — зазначає Віра Попаз.

За її словами, у виробників Одеської області наразі є гостра необхідність перейти до закритого ґрунту.

«Нам уже зараз треба хоча б 25 соток закритого ґрунту. Але самотужки ми покриваємо 2-3 сотки на рік. І це не сучасні теплиці, а підручні матеріали. Можна тільки уявити, скільки років нам знадобиться на те, щоби покрити наші 25 соток сучасними теплицями», — додає Віра Попаз.


Для довідки: в межах прес-конференції UHBDP представив спеціалізований навчальний курс «Зміна клімату та малий агробізнес», який є практичною дорожньою картою для агровиробників, консультантів-радників, сервіс-фірм та фінансових установ.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua