Витрати за промислового вирощування кавуна складають $5 тис./га

14 березня 2024, 12:00 2156

Великі агрокомпанії, які спеціалізуються на баштанних культурах, цього сезону можуть витратити до $5 тис./га з урахуванням оренди землі, технологічних операції, внесення добрив тощо, тоді як затрати дрібніших фермерів будуть у межах $1-1,5 тис.

Такі розрахунки навів керівник з маркетингу насіння овочевих культур в Україні компанії «Сингента» Євген Колінько під час онлайн-мітапу «Якщо всі посіють кавуни? Чи заробиш ти цього року на баштанних?».

propData.content.image
Євген Колінько, керівник з маркетингу насіння овочевих культур в Україні компанії «Сингента»

Затрати на гібридне насіння кавуна, яке зазвичай сіють великі агровиробники, становлять приблизно $450/га, а на сортове — $50/га. Це без оренди землі, затрат на крапельне зрошення, добрива, ЗЗР та інше. За моїми підрахунками, сума на вирощування ультрараннього кавуна на Херсонщині з орендою землі та дотриманням усіх інноваційних технологій минулого року складала $3300/га.

За словами експерта, сьогодні дана цифра зросла до $5 тис./га, оскільки здорожчало все, що потрібно для вирощування ультраранньої ягоди. Євген Колінько  додав, що для богарних посівів кавуна затрати будуть меншими, але також суттєвими — до $1,5 тис./га. При цьому, якщо великі агровиробники використовують висококласні гібриди, технології тощо, то вони отримають і відповідний урожай, тоді як дрібніші фермери за вирощування сортів, наприклад, можуть стикнутися з проблемами. 

«Я би радив невеликим фермерам, які вирощують кавуни на богарі, приділити увагу сходам культури, не поспішати сіяти зарано, подивитися на прогнози погоди. Адже від неї здебільшого залежить вал, який можна отримати в кінцевому результаті», — зауважив фахівець.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua