Україна забезпечить себе гречкою

05 червня 2022, 09:24 2698

Сьогоднішній дефіцит гречки спричинений підвищеним попитом, однак із новим урожаєм Україна зможе себе нею забезпечити.

Про це заявила аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин у коментарі для LIGA.net.

Як зазначається, урожай гречки 2021 року забезпечив 83% внутрішнього споживання. У 2021 році було вирощено 106 тис. т гречки за обсягу внутрішнього споживання в 128-130 тис т. Експорт крупи був незначний — 1100 т за імпорту 22 тис. т. 

Експерт вважає, що на відсутність гречки на полицях магазинів вплинув підвищений попит як до війни, на тлі заяв про її швидкий початок, так і після початку. Практично кожна сім'я робила запас гречки не на один місяць. Це призвело до стрімкого зростання ціни та зміни обсягів продажу, коли за місяць викупили обсяги 3-4 місяців (після чого попит почав знижуватися).

«Гречка не користується популярністю в усіх країнах світу. Здебільшого її активно виробляють і споживають країни на території колишнього СРСР, частково гречка затребувана у Китаї. Відповідно ці країни і можуть бути за потреби експортерами для нас. Проте, швидше за все, Україна зможе себе забезпечити самостійно. Станом на 26 травня вже засіяно 57,7 тис. га гречки — це 70% посівних площ 2021 року. Посівна ще триває і це не фінальні цифри, темпи сівби цього року вищі за минулорічні», — зазначає Світлана Литвин.