Основний набір овочів та фруктів за рік подорожчав на 50%

16 січня 2023, 12:47 2165

Ціни на основний набір овочів та фруктів у гривні зросли на 47-48% порівняно з листопадом 2021 року. А ціновий індекс у доларах США показує зростання цін у середньому на 12-13%.

Про це розповіла директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації, керівниця сайту Міжнародної аналітичної платформи EastFruit Катерина Звєрєва у коментарі finance.ua.

Вона зазначила, що у 2022 році відбулося різке подорожчання цибулі — у 2,5 раза за рік, а також суттєво подорожчала морква. Водночас підскочили ціни на всю імпортну плодоовочеву продукцію. У ягідному сегменті суттєво виросла суниця садова — до торішньої вартості додалось приблизно 40-45%.

«На жаль, високі ціни на плодоовочеву продукцію у 2022 році — прогнозовані. Адже Україна втратила великі площі під овочами, а також сировину у холодильних комплексах через війну, розв’язану рф. Українські порти заблоковані російськими окупаційними військами. Через терористичні атаки знищені сади, виробничі та зберігальні потужності агровиробників, зруйнована зрошувальна система на сході та півдні України. Суттєво знизилася пропозиція українських овочів та фруктів унаслідок окупації південних регіонів України. Це також призвело до значного подорожчання всіх продуктів», — говорить Катерина Звєрєва.

Крім того, відбулася і девальвація національної валюти в середньому на 35% за рік.

«Цінові прогнози на плодоовочеву продукцію у сезоні 2023 року залежать від воєнної ситуації в Україні. Якщо війна швидко закінчиться, то великі та малі підприємства й господарства зможуть більш впевнено інвестувати у виробництво, зможуть відбудувати власну справу та налагодити логістику. Це призведе до збільшення пропозиції місцевих овочів і фруктів та зниження цін на них. Якщо логістика буде вигідною для імпорту недорогих овочів і фруктів, то на українському ринку збільшиться пропозиція імпортованої продукції», — додала Катерина Звєрєва.