Сезон овочів-2022: цінові рекорди та антирекорди

08 січня 2023, 08:00 3869

Ціни на овочі в Україні у 2022 р. були за окремими позиціями рекордно високими, а за іншими — рекордно низькими.

Головною причиною такої ситуації було повномасштабне військове вторгнення російських агресорів, що зруйнувало виробництво на півдні України та логістику, а також змусило мільйони українців залишити країну, вважають аналітики EastFruit.

«Найбільше в 2022 році подорожчала цибуля. Оптові ціни на цибулю в 2022 році зросли в гривні в 3,1 раза. Ненабагато відстала також морква, яка подорожчала в 2,4 раза в гривні. Звичайно, зростання цін у доларах було меншим, але, оскільки споживачі в Україні платили за овочі в місцевій валюті, то саме показник зростання ціни в гривні є значно більш показовим. Водночас для виробників важливо також розуміти й ціни в доларах, адже основна частина їхніх витрат була прив’язана до іноземних валют, оскільки насіння, ЗЗР, паливно-мастильні матеріали, запчастини для техніки та значна частина добрив в Україну імпортувалися», — пояснюють експерти.

Оптові ціни на цибулю і моркву були рекордними для кінця року в Україні. Ціни на цибулю більше ніж втричі перевершували попередні рекордні ціни й були в 5 разів вищі, ніж середні показники для останніх кількох років.

На моркву ціни також були рекордно високими й майже настільки ж шокуючими, як на цибулю. Попередні рекордні рівні було перевищено в 2,5 раза, а середні рівні — в 5-6 разів.

«Прямо протилежною була ситуація по картоплі. Основні виробничі регіони картоплі не були окуповані російськими агресорами або були звільнені вчасно для відновлення польових робіт. Крім того, населення, побоюючись проблем із доступом до продуктів харчування, різко збільшило площі під картоплею, що призвело до надлишку продукції на ринку», — нагадують експерти.

Відповідно, середня гуртова ціна на картоплю в кінці 2022 року в Україні була лише на 11% вищою в гривні за торішню, але на 17% нижчою в доларах.

«Фактично ціна в 14 центів США на 30 грудня 2022 року була найнижчою за всі роки. Звичайно, говорити про прибутки для картоплярів за такого рівня оптової ціни не доводиться, оскільки він не покривав витрат навіть на закупівлю якісного насіннєвого матеріалу. І це може негативно відбитися на виробництві картоплі в 2023 році», — вважають спеціалісти.

У той же час тепличні овочі, помідори, огірки та перець, подорожчали, але менш відчутно, ніж цибуля та морква.

«І це зростання цін можна вважати менш різким, ніж можна було б очікувати, враховуючи енергетичну кризу в Європі, особливо в Україні, та проблеми з логістикою імпорту. Водночас попит на тепличні овочі в Україні також помітно знизився», — підсумовують аналітики.