Про це йдеться у повідомленні департаменту «Аналітика» ринку «Шувар».
Як зазначається, від початку робочого тижня ціни на картоплю просіли на 30%, а цибуля стала дешевшою у 1,5 рази. Таке суттєве падіння ціни пов'язане зі збільшенням імпорту цієї продукції та стабілізацією попиту.
Експерти нагадали, що введення карантину спровокувало ажіотажний попит на продукти харчування в Україні, він дуже швидко перекинувся на овочі «борщового набору». По моркві, буряку та капусті вдалось втримати ціни, бо вся ця продукція є у сховищах українських фермерів. А от із картоплею та цибулею ситуація розвивалась по-іншому.
«Картоплю ми імпортували весь сезон, тому зростання попиту на фоні зростання курсу іноземної валюти одразу спровокувало підняття ціни на цю продукцію. Дуже схожа ситуація була і на ринку цибулі: до середини березня ми її активно експортували, а одразу після введення карантину вимушені були завозити з країн ЄС, тому що залишків в українських сховищах виявилось недостатньо для того, щоб задовольнити ажіотажний попит. Сьогодні українські трейдери продовжують імпортувати картоплю та цибулю, тоді як попит помітно знизився. Відповідно, і ціни почали просідати», — коментує ситуацію керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.
Станом на 9 квітня 2020 року на майданчику ринку «Шувар» картоплю можна купити по 7-9 грн/кг, цибуля коштує 13-14 грн/кг, білоголова капуста коштує 4,5-5,5 грн/кг, приблизно стільки ж коштує буряк. Морква залишається найдешевшою складовою «борщового набору», її на «Шуварі» пропонують по 3,5-5 грн/кг.
За період зберігання суттєве зростання ціни було зафіксоване тільки по цибулі: з вересня ціни на неї зросли в 1,5 рази. Ціни на всі інші складові «борщу» майже не змінились, а картопля, в порівнянні з вереснем 2019 року, навіть подешевшала на 20%.