Фермер: Втрати через кліматичні зміни прямують до 100%

26 грудня 2021, 09:00 905

Зважаючи на продовження динаміки кліматичних змін, спричинені ними втрати прямують до 100%. Для ягідників і виноградарів стає незрозумілим: закриватися чи змінювати культури та сорти.

Про це повідомив керівник ФГ «Лиманськ» Олександр Бритвін на прес-конференції «Фермер-клімат: як не програти цю битву», організованій Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

«Я маю записи погоди за 10 років. І бачу, що середня температура підвищилася на 2°С. Більше того, таке враження, що у нас уже не 4 сезони, які м'яко чергувалися, а цілих 8: у лютому — весна, у квітні — зима, влітку — тропічні зливи», — ділиться спостереженнями Олександр Бритвін.

За його словами, найбільш негативними для ягід і винограду є поворотні заморозки. Найбільшою проблемою вони стають, коли на винограді вже з'явився 5-й листок. А в зиму взагалі йде налита брунька без поживних речовин.

«Для нас виноградник — питання відкрите: ми не знаємо, як уберегти бруньку від весняних заморозків, а ягоду в липні — від перезволоження. Не знаємо, як побудувати хімзахист, адже вище за +25°С засоби захисту не працюють», — розповідає Олександр Бритвін.

Він додає, що особливо критично зміна клімату впливає на багаторічні насадження, адже на перший врожай виробнику потрібно чекати кілька років. А що буде за 3-5 років — невідомо.

Для довідки: в межах прес-конференції UHBDP представив спеціалізований навчальний курс «Зміна клімату та малий агробізнес», який є практичною дорожньою картою для агровиробників, консультантів-радників, сервіс-фірм та фінансових установ.

Людмила Лебідь, AgroPortal.ua