Війна в Україні вплине на світову молочну промисловість

27 березня 2022, 08:00 2500

Вторгнення росії в Україну матиме далекосяжні наслідки для молочної промисловості, адже війна прискорить інфляцію критично важливих ресурсів у ланцюжку постачання молочних продуктів.

«Глобальний ланцюжок поставок досі не відновився після збоїв, пов'язаних з пандемією, а вторгнення росії в Україну тільки посилило ситуацію», — зазначає аналітик Daily Dairy Report Бетті Бернінг, пише Dairy Herd Management.

За словами аналітика, вторгнення росії в Україну скоротить споживання молочних продуктів у цих країнах і також вплине на світову молочну промисловість, необов'язково через зміни попиту та пропозиції, але через зростання цін на молочні продукти.

За даними Rabobank, на росію та Україну припадає 18% світового експорту кукурудзи — ключового кормового інгредієнта молочних раціонів у всьому світі. Через зростання цін на кукурудзу та інші фактори виробництва ціни на молоко та молочні продукти, ймовірно, також зростатимуть. Вищі ціни на молочні продукти загрожуватимуть глобальному споживанню, особливо дорогих молочних продуктів.