В Італії не зібрали вишню, під загрозою збирання врожаю груші

19 липня 2022, 15:25 12453

Посуха, зростання виробничих витрат і нестача робочої сили — це чинники, які можуть бути смертельними для сільського господарства. Зараз, коли в Італії літня фруктова кампанія знаходиться в самому розпалі, нестача робітників завдає економічних збитків не лише сільськогосподарським компаніям, але й зачіпає весь ланцюжок постачань, включаючи споживача.

Про це повідомляє FreshРlaza.

«Довелося втратити понад 15 ц вишні. Календар збирання врожаю не можна здвинути. Плоди треба збирати, коли вони дозріють, і, на жаль, у мене не було ресурсів, щоб завершити збір у потрібний час. Намагаючись обмежити збитки та уникнути подальших втрат, я зробив те, що зміг: усі члени моєї родини, включаючи мого 80-річного батька, намагалися зібрати врожай», — розповідає фермер-садівник з Баццано Андреа Кавані.

Він зазначає, що виробники фруктів та ягід перебувають у безвиході, коли справа доходить до пошуку робочої сили. Ще два роки тому це була невелика проблема, але тепер це загрожує серйозними труднощами для будь-якої ферми.

«Не збираєш, не продаєш, ферма не отримує прибутку. Рівняння, на жаль, дуже просте», — каже фермер.

До такої ситуації на ринку праці призвели: пандемія, що ускладнила переїзд іноземних робітників; бюрократичні труднощаі, пов'язані з законом уряду Італії, який встановлює, скільки неєвропейських громадян можуть в'їжджати до Італії для роботи; хвиля найму в інших секторах, таких як будівництво та логістика.

«Наша мета — спробувати якнайшвидше відрегулювати цю ситуацію, оскільки вона завдає шкоди не лише всьому нашому виробничому ланцюжку, а й споживачам. Неможливість збирати фрукти через брак людей робить всю ситуацію ще більш неприємною», — пояснив президент Confagricoltura Bologna Гульєльмо Гараньяні.

«Вважають, що в майбутньому буде механізація збирання врожаю, але й зараз потрібно працювати. Крім розробки кампаній, спрямованих на молодь, якій може бути цікаво чергувати навчання та роботу в літній період, ми також хочемо працювати з установами в синергії, щоб підвищити обізнаність серед тих, хто використовує NASPI або дохід від громадянства, і пояснити, що при сезонній роботі за певних умов ці соціальні амортизатори не перестають працювати, а просто на час припиняються. Багато людей не знайомі з цими процедурами, і тому відмовляються від пропозицій щодо роботи, які надходять з наших ферм», — пояснює Гульєльмо Гараньяні.

На фермі Андреа Кавані готуються до початку збирання груші.

«Протягом кількох тижнів я шукав людей для збирання врожаю. Я сподіваюся, що мені не доведеться знову викидати мій продукт. Я не хочу і я просто не можу собі це дозволити, особливо з урахуванням виробничих витрат, які я вже взяв на себе», — зазначає Андреа Кавані.