Виробник із гірського села планує виготовляти віскі

25 квітня 2025, 15:25 2605

Крафтова броварня «Ципа», яка знаходиться в селі Кваси на Закарпатті, планує виготовляти віскі та джин.

Про це для AgroPortal.ua повідомив власник броварні Олександр Шаталов.

«Броварня працює за сезонним циклом: влітку попит на пиво зростає, взимку — помітно знижується. Щоб зберегти стабільне завантаження команди та виробництва, плануємо розширити асортимент і запустити виготовлення джину та віскі», — каже Шаталов.

Підприємець зазначає, що завдяки останнім змінам у законодавстві малим виробникам стало значно простіше отримати ліцензію на виготовлення дистилятів.

«Ще два роки тому про це навіть не йшлося — вимоги до невеликих господарств були такі ж, як для великих заводів. Сьогодні ж процедуру спрощено: ми можемо подавати документи онлайн, а ліцензію на виробництво, скажімо, джину чи віскі реально отримати за лічені тижні», — ділиться досвідом закарпатський підприємець.

Власник броварні переконаний, що українське віскі буде відоме на увесь світ. «Ми — зернова країна. У нас є якісна сировина і чудові дубові бочки, які вже сьогодні постачаються для провідних виробників міцного алкоголю», — зазначає він.


Для довідки: проєкт села Кваси потрапив до фіналу Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022», організованого онлайн-виданням AgroPortal.ua, і посів 2-ге місце, отримавши 50 тис. грн від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні. За грантові кошти було закуплено два аналізатори молока на сироварню «Розенталь».


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua