Виробник із неймовірного закарпатського села виготовлятиме тихі та ігристі вина

11 лютого 2024, 06:00 2462

Джерело фото: Олександр Шаталов // Facebook

У селі Кваси, що на Закарпатті, з’явився новий крафтовий виробник вина — KOKHANOVSKA winery.

Про це AgroPortal.ua розповів співвласник виноробні Олександр Шаталов.

Працює виробник на власній сировині — 3,5 га діючого виноградника в Берегівському районі. Старі лози Цвайгельт та Черсегі, Біанка, Мюллер-Тургау, рідкі сорти Зенге та Туран — такий портфель сортів. Планується висаджувати й молоді лози на інших ділянках. 

propData.content.image
Олександр Шаталов, співвласник виноробні KOKHANOVSKA winery

Закарпаття — виноградний край, який має багаті традиції та великий потенціал. На жаль, зараз вина виробляється значно менше, ніж 100 років тому. В регіоні є десятки виноробів, а має бути сотні. Питання стоїть не про конкуренцію, а про спільні дії з відродження та розвитку. Вирішили спробувати себе у виноробстві, адже любимо вино і віримо в теруар Срібної землі. 

Крафтяр уже обладнав цех і отримав ліцензію на виробництво тихих та ігристих вин. Вініфікацію планується проводити в гірському селі Кваси. Це 130 км від виноградника. 

«Ми робимо акцент на ігристих винах за технологією Pet-Nat. Уже виготовили тестові партії з винограду фермерів Мукачівського та Берегівського районів. Поки акцент у продажі — на гостей села. Це такий додатковий гастрономічний привід завітати до Квасів. Ми виробляємо сир на фермі «Розенталь», тому власне вино буде доречним під час дегустацій», — зазначає підприємець.

KOKHANOVSKA winery — це абсолютно новий проєкт, до цього Олександр виготовляв пиво та сидр.


Для довідки: проєкт села Кваси потрапив до фіналу Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022», організованого онлайн-виданням AgroPortal.ua, і посів 2-ге місце, отримавши 50 тис. грн від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні. За грантові кошти було закуплено два аналізатори молока на сироварню «Розенталь».

Конкурс проводився під гаслом сталого розвитку. Загалом видання отримало 120 заявок до повномасштабної війни та 90 — з початком бойових дій на території України. До війни найбільш активними у поданні заявок були жителі Івано-Франківської та Луганської областей, а після — мешканці Чернігівщини. Більшість поданих на конкурс проєктів були спрямовані на виробництво сушеної продукції.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua