Про це розповів закупівельник напрямку «Фрукти» компанії «Ашан-Україна» Ігор Кравчук під час воркшопу «Кава з баєром», організованого Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО.
«Основними проблемами торговельних мереж при роботі з виробниками є відсутність якісної ягоди, неможливість гарантувати регулярність поставок, прив’язка постачальників до цінової політики готівкової ціни на ринку, в результаті чого неможливо планувати маркетингові активності. Для мереж орієнтація виробника на готівковий ринок значно підкошує прогнозування та планування поставок», — зазначає Ігор Кравчук.
За його словами, особливістю сезону-2020 стало збільшення кількості фасованої ягоди, що пов’язано безпосередньо з пандемією COVID-19.
«Перевага надається пакованій продукції. Тому в 2020 році фасованої ягоди було значно більше, ніж у попередні. До того ж упаковка дає змогу виробникові популяризувати свій бренд, фасована продукція коштує дорожче, ніж вагова, пакована продукція зручніша для покупців, більш гігієнічна, ягода менше травмується, збільшуються обсяги продажів. У цьому сезоні багато виробників зробили акцент саме на брендовану продукцію, і це розумний тренд», — вважає Ігор Кравчук.
Він відзначив, що основними вимогами до виробників ягідної продукції при роботі з мережею є якість продукції, повний пакет супровідних документів, можливість доставляти ягоду з дотриманням необхідної температури, стандартизована та однорідна тара протягом усього сезону і регулярність поставок продукції. Також «Ашан-Україна» надає перевагу виробникам, які сертифіковані за системою GLOBAL G.M.P. (Global Good Manufacturing Practices).
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua