Азійський ринок пропонує на 30% нижчу ціну на коріандр, ніж європейський

28 серпня 2024, 15:26 607

Попит на коріандр упав, ціни немає, тож у господарстві «Полтава-Сад» поки тримають його на складах.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів власник підприємства Дмитро Штанько.

Він пригадує, що найбільша ціна на культуру була у 2013-2014 роках — на рівні $1500/т.

«На ньому бізнес особливо не зробиш, адже хороша ціна на коріандр — раз на п’ять років. Коли ціна висока, його насівають стільки, що наступні кілька років притримують на складах, і продавати складно», — зазначає аграрій.

На полях господарства «Полтава-Сад» культивують коріандр з 2000 року. У середньому з року в рік засівають 700-1000 га, переважно на богарі, у «кутках», на піщаних ґрунтах. Урожайність складає 1 т/га, але з сівозміни не прибирають, оскільки не раз він виручав господарство.

«Коріандр — нішева культура, світ потребує лише певної його кількості. Однак коли фермери бачать хорошу ціну, площі збільшують утричі, і він нічого не коштує», — говорить Дмитро Штанько.

У «Полтава-Сад» експортують коріандр самі. Мають два напрямки — європейський та азійський. Останній ціну за тонну пропонує на 30% нижчу, але він і не такий вибагливий, як європейський, який вимагає free-пестицидний продукт.

За інформацією асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», 2023 року під коріандром було зайнято 1,8 тис. га, що втричі перевищує аналогічний показник попереднього року.