Смак з дитинства на основі трьох інгредієнтів

19 жовтня 2021, 07:10 4666

Халва — це десерт, відомий в усьому світі. Незважаючи на те, що це східний продукт, у багатьох українців він асоціюється з дитинством. На сьогодні існує сотні різновидів халви, та у нас прижилася і стала традиційною халва з насіння соняшнику.

Ідеальний смак на основі трьох інгредієнтів

Халва, як і будь-який продукт, починається з поля. Приміром, ТОВ «Шполянський завод продтоварів», який випускає халву під ТМ «Жайвір», використовує за основу соняшникове насіння компанії LNZ Group. Компанія вирощує ряд гібридів кондитерського соняшнику, серед яких є сорт Лакомка.

Основою соняшникової халви є ядра соняшнику, які перетираються в білкову масу. Далі готується карамель із цукру, патоки та води. До готової карамелі вноситься піноутворювач (найчастіше це екстракт мильного чи солодкового кореня), і маса збивається до сніжно-білого кольору, набуває легкої повітряної структури.

«Унікальність нашого виробництва полягає в тому, що ядро соняшникове для виготовлення нашої халви обсмажуємо в чавунних жаровнях при постійному перемішуванні. За таких умов ядро набуває золотистого кольору і насиченого смаку, саме такого смаку халви, який був у нашому дитинстві», — розповідає головний технолог «Шполянського заводу продтоварів» Світлана  Рожнятовська.

За словами технолога, вся сировина, з якої виготовляється халва ТМ «Жайвір», не містить барвників, поліпшувачів смаку та консервантів. «У нашій технології виробництва ми наслідуємо кращі традиції виготовлення халви та поєднуємо їх із високими стандартами якості», — додає вона.

Фруктовий та горіховий мікс

Окрім звичайної соняшникової халви, ТМ «Жайвір» випускає халву з фруктовим та горіховим наповненням. До складу цієї халви, окрім соняшникової та карамельної маси, входять горіхи (арахіс, мигдаль та фундук) або ж сухофрукти (родзинки, курага).
 
«В Україні лише наше підприємство виготовляє халву, де до рецептури, крім арахісу, входить мікс натуральних горіхів (мигдаль, фундук). Оскільки в нас виробництва мигдалю, фундука та арахісу немає, то ми їх завозимо з інших країн. А ось ізюм та курагу ми беремо в українського виробника», — розповідає Світлана Рожнятовська.

Халва — висококалорійний продукт, проте корисний

Всі білки і жири, які містяться в халві, — рослинного походження, тому вони мають високу цінність і легко засвоюються нашим організмом.

«До складу халви входить велика кількість жирів рослинного походження, але не тільки їх. Халва багата поліненасиченими жирними кислотами, білками та харчовими волокнами, таким багатством не може похвалитися жоден інший десерт», — зазначає головний технолог «Шполянського заводу продтоварів» Світлана Рожнятовська.

З усіх різновидів халви соняшникова — найбільш корисна, що пояснюється великою кількістю вітамінів, макро- та мікроелементів.
 
В соняшниковій халві міститься також рослинний білок, який сприяє гармонізації метаболізму і оновленню клітин. Халва зміцнює організм, нормалізує діяльність нервової і кровоносної системи, органів травлення, знижує рівень холестерину в крові, прискорює обмін речовин. Крім того, вона сприяє гарному настрою і знімає депресію. Та не варто забувати, що до складу халви входить і цукор, тому вживати її потрібно в міру.

Чи має значення зовнішній вигляд?

Халва ТМ «Жайвір» реалізується в фасованому або ваговому вигляді. Остання форма продажу дозволяє провести належну візуальну оцінку продукту: зовнішній вигляд, запах, колір, вигляд  халви на розрізі. Халва повинна мати волокнисту структуру, легко різатися, бути в міру крихкою та мати приємний смак і запах.

Фасована халва має довший термін зберігання — 6 місяців, а також захищена від перепадів температури. Плюсом упаковки є маркування на кожній одиниці продукції, яке надає можливість дізнатися інформацію про виробника, калорійність, склад продукту, а також дату виготовлення продукту.

Як обрати халву?

Оскільки халва не любить сонячних променів, упаковка має бути з герметичного і непошкодженого матеріалу. Якщо на поверхні халви є сліди олії,  технологія зберігання продукту була порушена.

Халва повинна мати волокнисту структуру, легко різатися, бути в міру крихкою та мати приємний неокислений запах. У халві не має бути твердих карамельних прожилок. В іншому випадку йдеться про порушення технології виробництва.
 
Для здорового організму обмежень у прийомі цього продукту немає. Але враховуючи її велику калорійність, достатньою добовою нормою вважається приблизно 35 грамів.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua