Однак не варто забувати, що крохмалистий хліб непогано доповнює раціон здорової людини. Головне вибирати максимально корисну випічку і правильно поєднувати хліб з іншими інгредієнтами.
Хліб краще вживати в якості окремої страви, а не як додаток до ситного обіду або вечері, як це було в стародавні часи. Згідно з дослідженнями вчених, народи, які найменше їдять хліб, мають міцніше здоров'я.
З чим можна їсти хліб
Хліб поєднується з будь-якою зеленню (салат, щавель, цибуля, редька, кропива), з некрохмалистими овочами (білокачанна капуста, огірок, стручкова квасоля, солодкий перець) і помірно крохмалистими овочами (гарбуз, ріпа, буряк, морква, кабачки, баклажани). Тому цілком допустимо вживати шматочок хліба з овочевими супами і стравами з овочів, салатами.
Хліб можна поєднувати з молочними і кисломолочними продуктами — кефіром, йогуртом, молоком і ряжанкою.
Хліб помірно можна їсти з іншими видами крохмалів (макаронами, картоплею, гречкою, рисом, вівсом), з жирами (масло, сметана, сало, вершки). Однак такі поєднання досить висококалорійні, тому не підходять для зниження ваги.
Якщо хліб вживається з жирними продуктами, бажано додати також зелень або трохи овочів.
З чим не можна їсти хліб
Не варто зайвий раз їсти хліб з сиром, насінням або горіхами.
Шкідливим вважається поєднання хліба з тваринним білком — м'ясом, рибою, яйцями і сиром. Тому бургери і бутерброди — не найкращий вид перекусу. Небажано їсти хліб з цукром і цукровмісними продуктами — варенням, а також фруктами. Цукор посилить бродіння, і виникнуть неприємні симптоми нетравлення в шлунку.
Також погано поєднуються з хлібом гриби, різні соління та квашена капуста.
AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com