За даними досліджень, в сирому вигляді картопля може викликати здуття живота та інші проблеми з шлунково-кишковим трактом. Причина в тому, що картопля містить крохмали, які стійкі до перетравлювання.
Якщо ви з'їсте всього чотири-п'ять сирих бобів, ви можете серйозно захворіти. Боби, особливо червоні, містять токсин, який викликає розлад травлення і симптоми, схожі з отруєнням. Зазвичай він руйнується під час приготування. Тому квасолю треба замочувати і готувати щонайменше 10 хвилин, перш ніж подавати на стіл.
Сирі яйця можуть містити сальмонелу, яка здатна викликати харчове отруєння. Кращий спосіб не захворіти — це варити яйця до тих пір, поки білок і жовток не стануть твердими.
Стебла ревеню часто використовуються для приготування пирогів, компотів і безпечні для вживання в їжу. Однак листя ревеню можуть бути отруйними — в них є щавлева кислота, токсична сполука. Їх вживання може призвести до утрудненого дихання, печіння в роті, діареї та болю в шлунку.
Ягоди бузини відмінно допомагають при застуді та грипі, однак у сирому вигляді можуть бути отруйними. Щоб нейтралізувати наявні в них самбунігрін та інші шкідливі для здоров'я речовини, необхідно нагріти ягоди бузини до температури понад 80°C протягом короткого часу.
Вживання сирого тіста або борошна небезпечно для здоров'я. Борошно є досить брудним продуктом — в ньому напевно можуть бути бактерії, такі як кишкова паличка і сальмонела, а також інші шкідливі мікроби, що залишилися в ньому після того, як різні тварини в ангарах випорожнювались на зерно. Не пробуйте сире тісто і не додавайте борошно до продуктів, які не можна приготувати.
AgroPortal.ua за матеріалами Life.nv.ua