Аграрний лайфхак // Як правильно обирати кавун: найкорисніші трюки

01 серпня 2016, 07:00 4191

Вибір правильного кавуна — ціла наука. Всі люблять ці величезні смарагдово-рожеві ягоди. Іноді нам здається, що вибрати хороший екземпляр дуже важко і це під силу тільки, наприклад, фермеру або досвідченому садівнику. Але насправді все не так складно, адже зрілість цього смугастого плоду можна визначити, навіть не володіючи мітким поглядом і не знімаючи шкірки.

Про ознаки, завдяки яким фермери зазвичай визначають, що всередині кавун соковитий і смачний, і піде мова далі.

Земляна пляма

Жовта (інакше земляна) пляма — те місце, яким кавун лежав на землі, коли достигав. У зрілого плода це пляма має бути бурувато-жовтою або навіть оранжево-жовтою, але не білою.

Джерело фото: produceguide.wordpress.com
Джерело фото: produceguide.wordpress.com

 Бджолина павутинка

Ці не дуже красиві коричневі плями на кавуні говорять про те, що бджоли часто зачіпали зав'язь плоду підчас запилення. Чим частіше відбувалося запилення, тим солодший кавун.

Джерело фото: Mc Thomas
Джерело фото: Mc Thomas

 Статева ознака

Серед садівників поширений поділ плодів кавуна на «хлопчиків» і «дівчаток». «Хлопчики» мають більш витягнуту форму, їх смак трохи водянистий. А «дівчатка» більш круглі і дуже солодкі.

Джерело фото: shutterstock.com
Джерело фото: shutterstock.com

 Вага і об’єм

Краще всього вибирати не найбільший, але і не маленький кавун. Оптимальний — середній. І слід пам'ятати, що хороший кавун завжди досить важкий для свого розміру.

Джерело фото:samiye.ru
Джерело фото:samiye.ru

 Хвостик

Засохлий хвостик завжди вказує на те, що кавун досяг потрібного ступеня зрілості. А якщо хвостик зелений та свіжий, плід ще не дозрів.

Джерело фото: pexels.com
Джерело фото: pexels.com

AgroPortal.ua за матеріалами ADME