Про ознаки, завдяки яким фермери зазвичай визначають, що всередині кавун соковитий і смачний, і піде мова далі.
Земляна пляма
Жовта (інакше земляна) пляма — те місце, яким кавун лежав на землі, коли достигав. У зрілого плода це пляма має бути бурувато-жовтою або навіть оранжево-жовтою, але не білою.
Бджолина павутинка
Ці не дуже красиві коричневі плями на кавуні говорять про те, що бджоли часто зачіпали зав'язь плоду підчас запилення. Чим частіше відбувалося запилення, тим солодший кавун.
Статева ознака
Серед садівників поширений поділ плодів кавуна на «хлопчиків» і «дівчаток». «Хлопчики» мають більш витягнуту форму, їх смак трохи водянистий. А «дівчатка» більш круглі і дуже солодкі.
Вага і об’єм
Краще всього вибирати не найбільший, але і не маленький кавун. Оптимальний — середній. І слід пам'ятати, що хороший кавун завжди досить важкий для свого розміру.
Хвостик
Засохлий хвостик завжди вказує на те, що кавун досяг потрібного ступеня зрілості. А якщо хвостик зелений та свіжий, плід ще не дозрів.
AgroPortal.ua за матеріалами ADME