Наталія Пальчак — засновниця «Станіславської сироварні» на Франківщині. Її «Сирна торбинка» отримала найпрестижнішу відзнаку в своїй категорії на міжнародному конкурсі сирів World Cheese Awards 2022 — Super Gold.
Поцікавилися у Наталі, що ж змінилося для «Станіславської сироварні» після отримання нагороди, та чого вдалося досягти за попередній рік.
Наталія Пальчак: Змінилося багато чого і переважно на краще, розкажу за пунктами:
Але це все відбувається поволі, спочатку має сформуватися потужний ринок із сильними гравцями. Ми помітили позитивні тенденції: виробників почали поважати, є запит на локальний крафтовий продукт, як від місцевих, так і від туристів, адже всі шукають емоцію.
Наталія Пальчак: Насправді «Сирна торбинка» і до цього була популярним сиром, особливо копчена. Зараз, звісно, інтерес ще більший, тепер це бестселер.
Наталія Пальчак: Звісно, була увага і від покупців, і від представників медіа. З найцікавішого — з цього ярмарку я привезла контакти трьох нових крамниць, з якими тепер успішно співпрацюємо.
Наталія Пальчак: Сир «Мотря» — це козячий напівтвердий сир з витримкою від 4 до 6 місяців.
Наталія Пальчак: Гадаю, через страх нового. Це велика відповідальність. Також не у всіх є документи, необхідні для участі.
Наталія Пальчак: Завдяки участі у WCA та нагороді ми стали сміливіші, нас частіше впізнають, зʼявилися нові партнери, а «Сирна торбинка» стала топ-продажів. Ми нарешті прийняли цю нагороду, повірили в неї, це тепер наша невіддільна частка.
Тож моя порада така: розкажіть світу про себе через свій сир — це має бути ваше кредо!
Для тих, хто теж хоче зробити свій сир популярним, а бізнес більш прибутковим, нагадуємо, що відбір на WCA 2023 триває.
Участь можуть взяти локальні підприємці та великі виробництва. Реєстрація подовжена та відкрита до 25.08 включно.
Для довідки: компанія Ardis Group та спільнота поціновувачів сиру ProCheese — офіційні представники України на WCA. Участь українських сирів у конкурсі відбуватиметься за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і за підтримки Western NIS Enterprise Fund.