Українські сировари другий рік поспіль братимуть участь у World Cheese Awards. І уже відомі перші учасники WCA 2023 від України: молочна ферма «Мукко», ферма «Доообра Ферма», ТМ RORY, компанія «Lactalis Group Україна».
Про це повідомили офіційні представники WCA в Україні — компанія Ardis Gruop та спільнота поціновувачів сиру ProCheese.
Коротко про виробників та їхню мотивацію брати участь у конкурсі світового рівня розповідаємо далі.
Ферма знаходиться в екологічно чистому регіоні Прикарпаття поблизу курортів Моршин та Трускавець. Працюють з 2015 року з використанням голландської рецептури приготування сиру.
Виготовляють як класичні сири з коров’ячого та козячого молока, так і спеціальні смаки. Сир із трюфелем, лавандою, песто, кавою та навіть із віскі. На WCA 2022 проявили себе якнайкраще, отримавши дві нагороди, тож у 2023 році планують перевершити торішні досягнення.
Сімейна козина ферма з маленькою сироварнею знаходиться в Богуславському районі Київської області. Тут виготовляють тверді та напівтверді сири з коров’ячого та козячого молока та інші молочні продукти. Про всі процеси — від обробки землі до дозрівання сиру — власники дбають власноруч, але обов’язково з дотриманням стандартів галузі. Найкращим компліментом вважають порівняння їх сиру з «домашнім, як у дитинстві».
«Ми беремо участь у конкурсі, щоб показати світу, що навіть попри війну ми продовжуємо працювати й робити свою справу. Щоб світ дізнався, що Україна — це не лише бринза, що ми вміємо багато чого, що наші сири достойні рівня голландських. А ще це спосіб перевірити власні можливості: наші нагороди показують нам, що ми на вірному шляху, що ми стаємо кращими!» — ділиться представниця «Доооброї ферми» Анна Семенова.
Фермерське господарство «Українець-Агро» теж з Богуславського району Київщини. Сироварня спеціалізується на виготовленні твердих та напівтвердих сирів з козячого молока.
Сири ТМ RORY славляться насиченими смаками та прянощами. Тож не дивно, що міжнародне журі WCA 2022 нагородило «сріблом» їх «Богуславський» сир із зеленню.
Це один із лідерів молочної галузі країни. Компанія є частиною французької Groupe Lactalis, приватної непублічної сімейної компанії — світового лідера з виробництва молочної продукції та найбільшого виробника сирів у світі.
У 1996 року Група Lactalis стала першим іноземним інвестором у молочну галузь України. Сьогодні Lactalis в Україні — це три заводи і торговельна компанія з головним офісом у Києві. Lactalis в Україні виробляє понад 250 найменувань продукції та займає провідні позиції серед українських виробників-експортерів молочної продукції для кінцевого споживача.
«World Cheese Awards — визначна подія для сироварів у всьому світі, а також унікальна можливість розкрити потенціал нових видів та смаків. Ми завжди кажемо, що наша продукція — це унікальне поєднання європейських технологій та українського таланту. Наша мотивація — розкрити світу всю палітру українських сирів, виготовлених з душею та любовʼю», — зазначають у Lactalis.
Долучитися до участі можуть як великі підприємства, так і крафтові виробники, що мають документально засвідчені якість та безпеку продукції.
Реєстрацію продовжено до 25.08 включно.
Компанія Ardis Group та спільнота поціновувачів сиру ProCheese допомагає учасникам:
Для довідки: World Cheese Awards — наймасштабніший сирний конкурс у світі. Цьогоріч він проходитиме у 27-28 жовтня у м. Тронгейм, Норвегія. Компанія Ardis Group та спільнота поціновувачів сиру ProCheese — офіційні представники України на WCA. Участь українських сирів у конкурсі відбуватиметься за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program і за підтримки Western NIS Enterprise Fund.