Україна планує стати членом Європейського Союзу та прагне якнайшвидше адаптувати сільське господарство до європейських стандартів. Їхнім важливим складником є кліматична нейтральність.
Своїм досвідом у цій сфері ділилися представники Бразилії під час бізнес-конференції LFM.
Компанія São Martinho є однією з провідних у енергетичному секторі Бразилії з більш ніж 18-річним досвідом. Підприємство активно впроваджує нові процеси, фокусуючись на сталому розвитку, розповів менеджер зі сталого розвитку São Martinho S.A. Оскар Пауліно.
Підприємство вирощує цукрову тростину на площі понад 100 тис. га. Майже 70% сировини надходить із власних полів, ще близько 30% закуповується на ринку. São Martinho має завод для виробництва етанолу та переробки кукурудзи.
«Наша мета — не лише підтримувати родючість ґрунту, а й підвищувати стійкість наших угідь», — наголосив спікер.
Для цього насамперед застосовують біологічний контроль шкідників. Під біологічним захистом знаходиться 80-85% площ. У компанії налагоджено власне виробництво ентомофагів (корисних комах), яких випускають у поля за допомогою дронів. Це дозволяє знизити залежність від хімічних засобів захисту, зберегти природних ворогів шкідників і зменшити ризик появи резистентності.
Ще один напрям — органічні добрива й принципи циркулярної економіки. Наприклад, використовується барда — вінеас (побічний продукт виробництва етанолу з цукрової тростини).
«Раніше вінеас розливали по полях каналами, а тепер застосовуємо його локально, за допомогою технологій точного землеробства, щоб вносити лише необхідну кількість у потрібних місцях. Це значно підвищує ефективність і зменшує потребу в хімічних добривах. Таким чином ми робимо наше землеробство більш сталим і екологічним», — пояснив Оскар Пауліно.
Водночас бразильські виробники використовують мінімальну кількість хімічних засобів. Адже, за словами експерта, потреби в додаткових азотних добривах немає.
«Мінеральні добрива все ж іноді доводиться купувати. Але, наприклад, необхідний рівень калію і органічних матеріалів ми можемо забезпечувати власними ресурсами. Це принцип циркулярної економіки: побічні продукти виробництва повертаються назад у ґрунт і використовуються повторно», — розповів він.
У 2020 році на підприємстві São Martinho провели інвентаризацію викидів парникових газів. Тоді отримали показник майже 36 кг еквіваленту парникових газів (GDG) на тонну цукрової тростини. Минулого року цей показник вдалося знизити до 25 кг/т.
Оскар Пауліно підкреслив, що близько 30% викидів походило від дизельного пального. Впроваджуючи нову техніку, на підприємстві змогли досягти скорочення споживання дизеля щонайменше на 25%. «Це знижує викиди, а точне застосування добрив та інших ресурсів ще більше оптимізує екологічний вплив», — додав він.
Бразильська корпорація AMAGGI — це на 100% сімейний бізнес, заснований понад 45 років тому. Вона складається з п’яти основних бізнес-діяльностей — бізнес-платформ. В обробітку корпорації знаходиться 400 тис. га в центрально-західній та центральній частинах країни.
«Ми здійснюємо два цикли врожаю на рік. Перший починається у вересні й складається переважно з сої. Другий починається з січня, і це здебільшого кукурудза та бавовна», — розповів фінансовий директор AMAGGI Рафаель Карвалью Ліма Біасолі.
Оперуючи найбільшим у Латинській Америці автопарком і шістьма портовими терміналами, корпорація щороку закуповує понад 17 млн т зерна з Бразилії, переважно сою та кукурудзу.
«Бізнес-платформи інтегровані. Хоча вони незалежні з погляду P&L (прибутки та видатки), але надають послуги одна одній. Тобто логістичний бізнес надає транспортні послуги нашим фермерам і, звісно, іншим учасникам ринку», — зазначив спікер.
Енергетична платформа об'єднує шість невеликих електростанцій із виробничою потужністю близько 100 МВт. Це дає змогу покрити власні енергетичні потреби, а залишок, що становить 80% від виробництва, продається.
Торік AMAGGI інвестувала у новий бізнес-сегмент — переробку кукурудзи. Це переробка 600 тис. т кукурудзи щороку з виробленням понад 40 різних інгредієнтів для харчової, фармацевтичної та інших галузей. Корпорація співпрацює з брендами Mars, Pepsi, Nestle.
У 2023 році компанія запустила виробництво біодизеля, використовуючи зерно, яке переробляється на власних потужностях. Частина отриманого пального використовується для потреб власного автопарку, річкового флоту, техніки на фермах.
Наступного сезону AMAGGI планує засіяти 400 тис. га й отримати 1,5 млн т зернових і бобових.
«У Бразилії ми маємо сховища для 2 млн т зерна й цього року плануємо перевезти глобально близько 24 млн т зерна, з яких 18 млн т походить із Бразилії», — розповів Рафаель Карвалью Ліма Біасолі.
Власні портові термінали в Бразилії та Норвегії, представництва й активи в Норвегії, Нідерландах, Швейцарії, Сінгапурі та Панамі дозволяють корпорації наблизитися до інших ринків.
В AMAGGI враховують аспекти ESG (Environmental, Social, and Governance — Екологія, Соціальна відповідальність і Корпоративне управління) як на власному виробництві, так і за його межами. Зокрема, використовують 95% води на місці, решта 5% надходить з інших джерел.
«Ми активно працюємо над відстеженням і забезпеченням прозорості для наших клієнтів. Юридичні критерії закупівлі, зберігання та контролю були встановлені понад 15 років тому і регулярно застосовуються. Ми також впроваджуємо інновації, включно з культурними практиками, і співпрацюємо з різними зацікавленими сторонами для розробки нових структур», — пояснила директорка з ESG, комунікацій та комплаєнсу AMAGGI Джуліана де Лавор Лопес.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua