Агроном на тепличному підприємстві є другою за важливістю людиною після керівника, оскільки від його рішень залежить урожайність: міцність рослини, лежкість і товарний вигляд. Він відповідає за весь спектр роботи теплиці (ЗЗР, полив тощо). Усе це напряму корелюється з фінансовим результатом компанії.
Про це розповів директор ТОВ «Галіція Грінері» Сергій Ленчук під час безкоштовного вебінару, проведеного освітнім проєктом «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» для студентів-аграріїв та молодих спеціалістів із першого напряму проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
«Ще однією важливою зоною відповідальності агронома є управління людьми, адже в теплиці з вирощування томатів середній штат налічує 55-56 осіб. Хочу наголосити, що ця робота перспективна, доволі високооплачувана, і, на мій погляд, незважаючи на розвиток технологій, буде дуже затребуваною», — зазначив на початку зустрічі Сергій Ленчук.
Для новітніх теплиць притаманна характерна висота від 4 до 6 м. По-перше, це частково пов’язано з висотою рослин. По-друге, чим більший об’єм приміщення, тим плавніше регулюватимуться зміни клімату.
«Якщо температура в теплиці невисока, або ж з’являється сонце, то ця зміна температури регулюється плавніше у великих теплицях», — зазначає Сергій Ленчук.
Як правило, теплиці від 7 м використовують у країнах з більш теплим кліматом, наприклад, у Австралії, що допомагає захистити рослини від перегріву. Не менш важливими є вид культури, яку планують вирощувати. Так, якщо розглядати огірок, перець чи томат, варто враховувати, що ці овочі ростуть переважно на шпалері, а не на рівні ґрунту.
Часто сучасні парники працюють з досвічуванням із натрієвих ламп, які виділяють значну частину тепла. Аби уникнути опіків верхньої частини пагона, також важливо зберігати правильну відстань від верхівки листів до висоти розміщення світильника. Схожа ситуація відбувається і в холодну пору року, якщо є потреба у відкритті штор для сніготанення чи підігріву скла, оскільки скляна теплиця не несе високого снігового навантаження. Її конструкція створена таким чином, аби якомога більше природного світла потрапляло всередину.
«Тому в зимовий період та снігопади спочатку відкриваються верхні штори, таким чином тепло підігріває верхню частину скла, і сніг чи іній, який є на вікнах, починає танути», — пояснив ментор.
Також теплиці можуть бути чи не бути укомплектовані системою досвічування — залежно від побажань власників та обраного циклу вирощування. Так, для цілорічного культивування необхідна система досвічування.
В переважній більшості теплиць культури вирощуються за допомогою гідропоніки. Цей метод передбачає створення штучного середовища без використання ґрунту. В таких умовах рослина отримує краще живлення постійним або крапельним поливом, що cприяє диханню коренів. В якості субстрату використовується мінеральна вата, керамзит, кокосовий коір чи тирса.
Основними методами гідропоніки є:
Циркуляція суміші відбувається безперервно, забезпечуючи рослини необхідними елементами на кожному етапі розвитку. «Ми маємо свою метеостанцію, яка розміщена на вулиці та фіксує силу вітру, його напрям, кількість сонячної радіації, наявність чи відсутність опадів. Всередині теплиці вимірюється вологість, температура та рівень вуглекислого газу», — поділився ментор.
Яскравим показником ефективності методу є відсутність використання гормональних препаратів та стимуляторів, які штучно прискорюють ріст. Рослина отримує тільки ті речовини, які не може одержати в природних умовах в необхідній кількості. Застосування хайпоніки дозволяє досягти у 4-5 разів швидшого розвитку плодів, ніж у рослин, які вирощують у звичайному ґрунті.
Застосування теплиць має ряд переваг, серед яких:
Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку, закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на Телеграм-канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості, актуальні вакансії, та професійні поради від менторів.
Для довідки: ТОВ «Галіція Грінері» — компанія, яка заснована у 2015 році нідерландськими інвесторами, займається вирощуванням овочів у теплицях для українського ринку. Підприємство знаходиться в м. Буськ у Західному регіоні України і належить до холдингу Galicia Greenery Holding BV. Використовуючи високотехнологічні теплиці, «Галіція Грінері» протягом цілого року вирощує продукти стабільно високої якості. Kомпанія вирощує зелень, з якої 90-95% займає салат таких видів: Батавія, Лолло Росса, Лолло Біонда, Ромен, Фрізе, Рукола.