Посилання на Навчальний центр нам скинув викладач в групу, я відкрив програму АгрокебетиPRO: зернові та олійні і зрозумів, що це мій шанс. Зареєструвався в той же день.
Україна посідає провідні позиції у світовому виробництві та експорті зернових і олійних культур. Попри всі виклики, за даними Асоціації Укроліяпром, у 2023/24 маркетинговому році українська олійна галузь досягла другого найкращого результату за свою історію: аграрії переробили 17,4 млн тонн олійних культур, виробництво соняшникової олії сягнуло 6,6 млн тонн, з яких 6,2 млн тонн експортували. На цей же рік українське постачання сягне 11,7% світового експорту кукурудзи та 7,7 % — пшениці.
Стабільність і стратегічність цих напрямів створюють високий попит на кваліфікованих фахівців, зокрема у галузях зберігання, переробки, контролю якості, технологіях, логістиці. Для студентів аграрних вузів — це також можливість навчатися, розвиватися та будувати кар’єру в перспективному секторі.
Саме для того, щоб подолати кадровий дефіцит в сільському господарстві й підвищувати кваліфікацію майбутніх працівників, створено проєкт АгрокебетиPRO: зернові та олійні. Його мета — дати спеціалістам не лише знання, а й практичні навички, які реально затребувані бізнесом. Учасники проєкту працюють з реальним обладнанням — лабораторіями, елеваторами, цехами з переробки — під керівництвом досвідчених менторів.
«Бути в лабораторії з новим обладнанням — зовсім інший рівень, ніж книжки», — каже Ірина Мазорчук, учасниця Навчального центру.
Більшість учасників програм Навчального центру — це студенти аграрних і харчових спеціальностей, переважно магістранти, які вже мають базові знання, але прагнуть глибшого занурення в реальну роботу галузі. Водночас, програма відкрита й для ширшого кола — її активно проходять фахівці агросектору, які хочуть підвищити кваліфікацію в напрямку зберігання та переробки зернових і олійних культур, а також представники агрокомпаній, що інвестують у розвиток своїх працівників.
Особливу увагу навчальний центр приділяє підтримці вразливих груп. Наприклад, одна з учасниць, Олександра, змогла продовжити професійний розвиток навіть після вимушеного переїзду через війну. Такі можливості відкриті для внутрішньо переміщених осіб, жінок, ветеранів війни та людей з інвалідністю, які прагнуть перекваліфікуватися й отримати нову професію в агросекторі.
Програма також орієнтована на молодь без аграрної освіти, яка хоче здобути практичні знання та стартувати у сфері, що має стабільне майбутнє.
Посилання на Навчальний центр нам скинув викладач в групу, я відкрив програму АгрокебетиPRO: зернові та олійні і зрозумів, що це мій шанс. Зареєструвався в той же день.
Я не вагалась і подалась одразу на три програми. Агро — це вже не випадковість, це мій вибір.
Це була можливість вийти за межі аудиторій і побачити справжнє виробництво.
Навчальний центр має підтримку агробізнесу, тому практика проходить у провідних підприємствах аграрного сектору. Найбільше учасників програми вже працюють або стажувалися в МХП, Кернел, ІМК, Агровіста, Агротрейд, Гадз-Агро. Ці партнери мають сучасні лабораторії, високотехнологічні виробничі лінії та великі потужності з переробки.
«Я виконувала реальні лабораторні аналізи, зокрема визначення кислотного та пероксидного числа. Це була не теорія, а справжня робота», — розповідає Ірина.
Мене спочатку направили на елеватор, а згодом перевели в олійно-пресовий цех. Колектив — супер, атмосфера підтримки дуже важлива для новачка. Я залишився працювати — це був мій усвідомлений вибір.
«Після практики я залишився працювати. Це старт моєї кар’єри», — говорить Михайло.
«Це стабільність і майбутнє: їжа потрібна завжди, і ми працюємо над її якістю», — каже Ірина.
«Хочу бачити результат: від землі до продукту», — додає Михайло.
«Агро — основа суспільства. І воно завжди буде актуальним», — відзначає Олександр.
Щоб розвивати свою успішну кар’єру в агро, як випускники АгрокебетиPRO, зареєструйтеся за посиланням
Дізнатися більше про навчання на сайті Навчального центру
АгрокебетиPRO: зернові та олійні — це сучасний навчальний центр для підготовки та перепідготовки фахівців у секторах зберігання та переробки зернових і олійних культур. Навчання охоплює основи зернознавства, технології зберігання та сушіння олійних культур, а також організацію контролю якості та продуктів їх переробки відповідно до національних та міжнародних стандартів. Окремий акцент робиться на практичному навчанні на підприємствах партнерах проєкту.