Відкрита й рентабельна ніша: скільки потрібно інвестицій для старту в тепличному бізнесі

10 січня 2025, 06:16 1266

В Україні за роки великої війни зростає кількість підприємств, які вирощують овочі в закритому ґрунті. І незважаючи на проблеми з енергоносіями, погодний фактор і брак обігових коштів, невеликі тепличні господарства планують нарощувати обсяги.

Серед таких — СФГ «Колосок» на Полтавщині. Його голова Ірина Бабич зазначає, що до 2022 року, коли встановили перші теплиці площею 320 кв. м, були лише думки заходити в цей сегмент. Проте повномасштабне вторгнення прискорило реалізацію планів, адже суттєве зменшення рентабельності вирощування зернових і технічних культур та проблеми з логістикою надавали переваги тій продукції, яка користується попитом серед місцевого населення і яку можна швидко реалізувати на внутрішньому ринку.

На сьогодні теплиці у СФГ «Колосок» займають 1700 кв. м, у планах на 2025 рік — додати ще 800 кв. м.


Які інвестиції необхідні для запуску тепличного бізнесу, та чи рентабельний він — більш детально у нашій розмові з Іриною Бабич.


Пані Ірино, що ж стало першим кроком для входження у тепличний сегмент?

Ірина Бабич: Теплиці — дороговартісний проєкт, який потребує капітальних інвестицій, тому ми думали над цим, але відкладали, адже коштів завжди бракує.

У 2022 році ми натрапили на оголошення агропромхолдингу «Астарта», який разом із благодійним фондом «Повір у себе» та німецьким банком розвитку DEG проводили конкурс серед господарств, які працюють у агросфері, на отримання грантів на придбання обладнання. Подали заявку на придбання обладнання для тепличного господарства для вирощування овочів у закритому ґрунті.

Цей сегмент і сьогодні залишається нерозвиненим, а з огляду на часткову окупацію Херсонської та Запорізької областей, знищення Каховської ГЕС і як результат — значне затоплення, а потім осушення територій, альтернативні регіони для вирощування овочів будуть лише розвиватися.

Першу теплицю Мітлайдера встановили наприкінці 2022 року під вирощування розсади. Наступним кроком, на початку 2023-го, стало встановлення двох професійних теплиць з опаленням і утепленням, які використовуємо для вирощування огірків, томатів, редису та зелені. Частково залучили грантові кошти, частково інвестували і власні — така була умова отримання гранту.

Для подальшого розвитку взяли кредит від держави під 3% на 5 років.

Якщо порахувати: про яку суму інвестицій йдеться за три роки діяльності тепличного бізнесу?

Ірина Бабич: За ці три роки інвестовано на рівні 3 млн грн власних і ще 1,5 млн грн грантових. Варто зауважити, що значну частину роботи ми виконуємо власноруч, наприклад, встановлення та проведення поливу. На фермі задіяна сім’я, брат, мама, два найманих працівники на сезон і одна наймана людина на постійній основі.

Все індивідуально — стартувати у тепличному бізнесі можна з 100 кв. м і з 10 000 кв. м. Від цього залежатиме і кількість інвестицій. Окрім цього, варто дивитися, чи теплиця розрахована на цілий рік виробництва, чи це буде простіша теплиця, яка дозволить вийти раніше на ринок зі свіжою продукцією, чи земля буде в оренді, чи на власній приватній ділянці розміщуватиметься теплиця, тобто багато нюансів.

Чи можете вже говорити про окупність?

Ірина Бабич: Про окупність поки не говоримо, ми постійно реінвестуємо прибуток у розвиток. Два роки тому взяли в оренду 1,5 га комунальної землі на 49 років. Це була занедбана ферма, де все поросло чагарниками, місцями були і стихійні звалища. Значну суму витратили на розчищення ділянки, є ще що розчищати. У планах на цей рік — доставити теплиці на 800 кв. м, проте ціни на метал і на комплектуючі для теплиць значно виросли, будемо дивитися, як спрацюємо.

У 2024 році також встановили гідропонну систему вирощування базиліку та салатів на 1600 рослин. Дана система заощаджує використання води для поливу рослин і суттєво зменшує застосування фунгіцидів, оскільки коріння росте без ґрунту, що унеможливлює розвиток патогенів на рослинах.


Розвиток говорить про те, що є попит?

Ірина Бабич: Попит є, і він великий. За ці роки ми вивчили смакові вподобання місцевих, які сорти себе найкраще показують і за смаковими якостями, і під час транспортування, і у вирощуванні, також прививаємо звичку споживачам «обирати своє, місцеве».

Як реалізуєте продукцію?

Ірина Бабич: Магазини району, кафе, заклади громадського харчування, продаємо прямо з ферми, є торгова точка у Горішніх Плавнях. Ми поступово йдемо до нарощування обсягу виробництва. Коли перетнемо межу в 10 т, можна розглядати вихід на ринки великих міст, таких як Полтава, Кременчук, Дніпро.

Аналітики прогнозують, що Полтавська і Черкаська області займуть нішу ранніх овочів і ягід. Ніша не закрита. У нас маленьке господарство, і ми дивимося на сусіднє велике тепличне підприємство, яке не може закрити попит навіть половини Полтавської області.

Який обсяг маєте на сьогодні?

Ірина Бабич: У 2024 році ми вперше запустили два оберти — ранній весняний і осінній. Є питання з опаленням і провітрюванням, які потребують додаткового шліфування, але досвід був успішним. За два оберти ми виростили 3,8 т огірків, 6 т томатів, 270 кг зелені (базилік, зелена цибуля, кілька видів салату, кріп), редису зібрали близько 1 т за один оберт.

Який найбільший був виклик у 2024 році?

Ірина Бабич: Майже 4 місяці трималася аномальна спека, довелося додатково інвестувати у системи провітрювання, затінення, систему спрею і туману з метою пониження температурного режиму та підвищення вологості. Складним залишається питання з відключенням електроенергії.

Думаю, це питання для всієї України буде актуальним ще не один рік. Хоча ми маємо генератор як альтернативне джерело, паралельно розробляється кошторис, щоб подати заявку на отримання кредиту для встановлення сонячних панелей.

А що з рентабельністю, у яких овочів вона найбільша?

Ірина Бабич: Огірок і томат не поступаються в рентабельності один одному. Ми, власне, робимо ставку на лінійку овочів, які звичні для нашої місцевості. Був досвід вирощування перцю, проте він не зайшов. Плюс, зважаючи на наше розташування, коли достигає наш тепличний перець, вже є у продажу продукт з інших регіонів, де він вирощується у відкритому ґрунті. Тож для нас цей овоч нерентабельний. Маємо досвід і з картоплею. У 2025 році будемо закладати 1 га під накриттям у відкритому ґрунті для реалізації молодою.

З насіннєвою картоплею в Україні очікується проблема, ви не відчули?

Ірина Бабич: З насіннєвою картоплею, дійсно, цього сезону біда, але нам вдалося забронювати та викупити ще з літа необхідні сорти в потрібному обсязі. Ми з картоплею у невеликих обсягах працюємо вже 5 років. Торік разом з овочами пропонували картоплю нашим клієнтам, відібравши два сорти нідерландської селекції. Вони найкращі за смаковими якостями та зберіганням, підходять для магазинів і швидкі у приготуванні. Наші клієнти задоволені, тож під їхній запит ми розширили площі вирощування картоплі на цей сезон.

Які ще маєте ідеї для розширення?

Ірина Бабич: Була думка розвивати фруктовий сад. Проте географічно ми не виграємо у цьому сегменті. Дивлюся на колег, які заклали сади 5-8 років, їм дуже складно. Від цієї ідеї відмовилися, зосередимося на тепличному бізнесі, щоб не розпорошуватися. Цього року запустимо локацію агротуризму на фермі. Вже встановили павільйон подвійного призначення, де влітку зможемо вирощувати розсаду і приймати туристів. Заклали пів гектара полуниці, щоб додатково приваблювати відвідувачів.

Якщо працювати злагоджено і з душею, перешкод нема. Репутація напрацьована, на погоду і постачання електрики ми не можемо впливати, але завжди шукаємо рішення, адже можливостей для розвитку сьогодні достатньо.

Дякую за розмову, і нехай усі плани здійсняться.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua