У новому сезоні в Україні планують запуститися понад 30 цукропереробних підприємств. Частина з них йдуть назустріч фермерам, які хочуть займатися цукровим буряком, та вже підписують форвардні контракти. Але неочікувано з’явився бар'єр у вигляді зупинки експорту українського цукру до однієї з найбільших країн-імпортерів цього продукту в ЄС.
Ще до середини квітня сприятлива кон’юнктура ринку в країнах ЄС давала розуміння, що виробництво цукру, а відтак і вирощування цукрового буряку українськими аграріями буде вигідним. Проте з 15 квітня уряд Польщі ухвалив рішення тимчасово заборонити ввезення зерна і низки інших видів продовольства з України, зокрема й цукру. Та вже за кілька днів було погоджено транзит зерна і сільськогосподарської продукції територією Польщі з ночі 20 квітня.
*На період виходу матеріалу технічні аспекти транспортування української продукції територією Польщі не були озвучені.
Як зазначають в УКАБ, у другому півріччі 2022 року 99% експорту цукру було здійснено саме до країн ЄС. У НПЦ «Цукробурякового виробництва» уточнюють, що в структурі експорту українського цукру понад 18% належить Польщі, і ця країна посідає друге місце за обсягами його імпорту.
Тож після заборони Польщі на ввезення цукру українські виробники звернулися до країн ЄС із проханням переглянути питання щодо заборони експорту продукту на внутрішні ринки ЄС та відновити його з урахуванням дефіциту цукру в Європі.
«Не всі країни вводять ембарго на українську продукцію. Нам потрібен шлях, яким можна збувати експортні партії цукру. Про морський шлях ми на певний час змушені забути, а ось транзит через країни ЄС, зокрема через Польщу і Румунію, потрібен», — зазначив в.о. голови правління «Укрцукор» Назар Михайловин.
За словами директора НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександра Коротинського, спільний внутрішній ринок цукру країн ЄС у 2022/23 МР є дефіцитним — 2 млн т. Згідно висловлювань провідних аналітичних агенцій, дефіцит у межах 2 млн т збережеться і у наступному 2023/24 МР.
«Можемо констатувати, що експорт українського цукру жодним чином не перешкоджає і не створює значної конкуренції європейським виробникам. Український цукор виробляється з цукрових буряків (без жодних державних дотацій та підтримки), і тут можемо говорити, що європейський виробник у значно кращих умовах. Водночас заборона експорту цукру до Польщі та Угорщини може призвести до зростання внутрішніх цін у цих країнах на даний вид продукції. Адже згідно статистичної інформації Польща щорічно імпортувала для внутрішніх потреб 200-300 тис. т цукру-сирцю, що може також вказувати на дефіцитний внутрішній ринок», — зазначає Олександр Коротинський.
Він додає, що заборона експорту цукру до Польщі нанесе потужний удар по цукровій галузі. За статистикою НПЦ «Цукробурякового виробництва», протягом 2023 року (січень – березень) Україна експортувала на зовнішні ринки 125 тис. т цукру (орієнтовно виручка становила 100 млн євро). При цьому на частку двох країн — Польщі та Угорщини — припадало 32 тис. т цукру, що складає 25% від загального експорту.
Рекордна врожайність за скорочення площ
У 2022 році повномасштабне вторгнення та бойові дії мали значний вплив на цукрову галузь, починаючи насамперед зі зміни площ посіву цукрового буряку. Як розповідає Олександр Коротинський, за прогнозами ця культура мала бути посіяною на 220 тис. га.
«Це стабільна площа, яка була характерна для України протягом останніх чотирьох років, коливання з року в рік складало 5-10 тис. га. Через початок повномасштабного воєнного вторгнення росії багато цукрових заводів не розуміли, що буде далі, особливо це стосувалося Київської, Чернігівської, Харківської та Житомирської областей. Відповідно, в цих регіонах значно скоротили посіви цукрового буряку. Площа до збирання склала близько 180 тис. га і є найнижчою за останні 5 років», — зазначає Олександр Коротинський.
У 2022 році цукрові буряки у промислових масштабах вирощувались у 14-ти областях України, основні посіви були зосереджені у 6-ти регіонах (більше 70% посіву). Найбільші площі під цукровий буряк відвели наступні області: Вінницька — 44,0 тис. га (-5,0 тис. га до 2021 р.), Хмельницька, Полтавська та Тернопільська.
Незважаючи на зменшення площ, минулого року погода сприяла вирощуванню цукрових буряків, і аграрії збирали культуру із середньою врожайністю понад 500 ц/га, що стало другим рекордним показником за період незалежності України.
За попередніми оцінками, цього року посівні площі під цукровим буряком будуть на рівні 220 тис. га, що відповідає обсягам довоєнного 2021 року.
«Основна причина, чому аграрії цього року обирають цукровий буряк, — це його гарантований збут. Раніше цукор, який вироблявся, реалізовувався на території України та ЄС. Це стало основним фактором потенційного зростання посівних площ цукрового буряку в 2023 році», — зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Попри всі складнощі логістики та підвищений попит на насіння цукрових буряків, дефіциту на ринку не спостерігалося. Щоправда, тепер насіннєві компанії впровадили більш жорсткі умови оплати.
За словами Олександра Коротинського, нині на ринку України представлені чотири найбільші насіннєві компанії.
Варто зазначити, що у 2022 році цукрові заводи суттєво збільшили експортні відвантаження. За даними УКАБ, у 2021 році експорт цукру був низьким (на рівні 25,5 тис. т) через певний дефіцит продукту на внутрішньому ринку, що пояснювалося низькою врожайністю попереднього року, а в 2022 році — вже 181,3 тис. т.
«У 2022 році спостерігалося зменшення загального фонду споживання цукру через тимчасову окупацію частини території України та міграцію населення. Це і дозволило реалізувати частину надлишку продукції на експорт. Варто врахувати, що експорт продукту переробки, який має більшу ціну, значно вигідніший порівняно з сировиною. Тим паче, зважаючи на значні логістичні затрати на сьогодні», — зазначає Світлана Литвин.
За словами Олександра Коротинського, на 1 квітня 2023 року Україна має залишки понад 1 млн цукру. Експортовано на цю дату — 270 тис. т.
До заборони на ввезення цукру, введеної Польщею, очікувалося, що максимальні темпи експорту до кінця сезону будуть близько 400 тис. т. За словами Олександра Коротинського, навіть за таких значних експортних постачань внутрішній ринок повністю забезпечений вітчизняним цукром за найнижчими цінами на теренах Європи.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua