Левову частку надходжень сирого молока на переробні підприємства (приблизно 88%) складає продукція, вироблена в сільгосппідприємствах, тому саме за змінами в обсягах його надходження слідкують переробники.
Про це говориться у повідомленні Спілки молочних підприємств України.
Зазначається, що, незважаючи на загрози та втрати воєнного часу, цього року сільськогосподарські підприємства у першому півріччі збільшили обсяги постачань — у I кварталі на 11%, у II — на 19% порівняно з торішніми показниками.
«Правда, варто памʼятати, що це порівняння з першими місяцями повномасштабної війни, тому ці цифри свідчать, скоріше, про відновлення, а не про зростання. А от у III кварталі переробка отримала від підприємств навіть менше молока, ніж у відповідному кварталі торік. І це зразу ж відобразилося на середній закупівельній ціні — вона зросла майже на 13%», — наголошують експерти СМПУ.
За результатами 9 місяців року підприємства збільшили надходження молока на переробку на 10%, але відбулося це за рахунок зростання у першому півріччі.
«Результати ж третього кварталу вказують на негативні зміни в обсягах постачань і, відповідно, в закупівельних цінах. І це не може не тривожити переробні підприємства», — підсумовують в асоціації.